• Przepisy

    Sałatka z buraczków i batata, z majonezem

    Sałatka z buraków, batata i ogórków kiszonych trochę nawiązuje do polskiej tradycji, a trochę ją łamie (batat!). Idealna, aby urozmaicić świąteczny stół.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3-4 porcje. Na przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.  Składniki: 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych, 1 nieduży batat ugotowany lub upieczony, 6 ogórków kiszonych, mała cebula, pęczek szczypiorku, 3 łyżki majonezu domowej roboty, musztarda do smaku, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku. Buraki, batata i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Wymieszać pokrojone warzywa z majonezem, doprawić do smaku musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu obficie posypać posiekanym…

  • Przepisy

    Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

    To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z oliwy,…

  • Przepisy

    Tatar z letnich warzyw i owoców

    Niech was nie zmyli wymyślna nazwa – to bardzo prosta i szybka sałatka. Kolejny przepis francuskiego szefa Alaina Ducesse’a z książki  „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”. Pyszna! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 1. (bez oliwy i orzechów) lub 3. (z oliwą i orzechami). Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki na 2 porcje: 2 pomidory, 2 brzoskwinie, pół ogórka, pół czerwonej papryki, cebulka dymka (bez szczypioru), łyżka sumaku lub 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek (tylko 3. faza), 2 łyżki orzechów laskowych lub pestek słonecznika (tylko 3. faza), kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidory, brzoskwinie, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do…

  • Przepisy

    Sałatka z komosą i czarną fasolą

    Lekka sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ta zawiera komosę ryżową, fasolę, oliwę z oliwek i sporo warzyw, jest więc pełnowartościowym, idealnie zbalansowanym posiłkiem zawierającym mnóstwo (!) cennych składników odżywczych.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na kolację.  Składniki: 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 4 łyżeczki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 puszka fasoli czarnej (450 g), może być też fasola czerwona, 1 szklanka posiekanego ogórka, 1/2 szklanki pokrojonych w talarki rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej. 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, 2 szklanki mieszanki sałat, sos z 4 łyżek…

  • Przepisy

    Sałatka jajeczna z porem

    Smaczna, prosta i szybka do zrobienia sałatka idealnie wpasowująca się w klimat świąt, a jednocześnie podkręcająca metabolizm – składa się z samych zdrowych składników!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 3 porcje.  Składniki: 3 jaja eko, 1 por (tylko biała część), 3 ogórki kiszone, pół pęczka natki, 3 czubate łyżki domowego majonezu, sól, pieprz do smaku. Jaja ugotować na twardo. Wystudzone pokroić w kostkę. Por pokroić na plasterki i na sitku sparzyć gorącą wodą. Ogórki pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku. Mój komentarz: Tradycyjny smak kuchni polskiej – chyba większość z nas lubi tego typu sałatki. Można…

  • Przepisy

    Sałatka z selera i brzoskwini

    Smakowita sałatka z selerem, brzoskwinią, pestkami słonecznika i majonezem. Nie wygląda na dietetyczną i bynajmniej nie smakuje skromnie 😉 Jej składniki podkręcają metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako dodatek do śniadania lub obiadu. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 6 łodyg selera naciowego, 2 brzoskwinie lub nektarynki, pół pęczka natki pietruszki, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki majonezu domowego, sól i pieprz do smaku. Seler pokroić w cienkie plasterki, a brzoskwinie w niedużą kostkę. Natkę drobno posiekać. Wrzucić warzywa do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mój komentarz: Bardzo smaczna! Porcja wychodzi naprawdę spora. Jak wkomponować tę sałatkę w 3. fazę diety? Może być częścią śniadania lub…

  • Przepisy

    Marokańska sałatka z marchewką

    Intensywna w smaku, orientalna sałatka rodem z kuchni marokańskiej, z cieciorką, natką, cytryną i miętą. Wprost naładowana składnikami odżywczymi podkręcającymi metabolizm.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje.  Składniki: 3 duże marchewki, starte, 1 dymka, pokrojona w cienkie plasterki, szklanka natki pietruszki, posiekanej, pół szklanki posiekanych listków mięty, 1 mała cytryna: starta skórka i sok, czubata łyżka kuminu, łyżeczka soli, 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki). W dużej misce wymieszaj marchew, dymkę, natkę i miętę. Dodaj skórkę i sok z cytryny, kumin, sól i cieciorkę. Wymieszaj. Wersja dla fazy 3.: do jednej porcji sałatki dodać 3 łyżki oliwy…

  • Przepisy

    Łódeczki z łososiem

    To danie smakuje równie dobrze jak wygląda. Można je postawić na imprezowym stole i z pewnością nikt nie zorientuje się, że to danie dietetyczne, od którego się chudnie.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 2. Porcja na jeden posiłek główny lub dwie przekąski. Pasuje też do fazy 3., jako porcja białka na posiłek główny. Składniki: 100-180 g wędzonego łososia*, 3 -4 łyżki soku z cytryny lub limonki, kilka liści sałaty rzymskiej (u mnie wersja mini) lub innej sałaty, 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli, kawałek ogórka długości ok. 10 cm, 1/3 czerwonej papryki, świeżo zmielony czarny pieprz, opcjonalnie: koperek, natka (niestety nie miałam). * wg zasad diety powinno być…

  • Przepisy

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Dawno, dawno temu była to główna, jeśli nie jedyna sałatka pojawiająca się na polskich stołach. Czasy się zmieniły, a ona nadal widzie prym. Wersja dostosowana do diety i zapewniam, że bardzo smaczna.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Na śniadanie, obiad lub kolację lub jako samodzielna przekąska. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 jaja, 2 duże marchewki, 2 średnie ogórki kiszone, cebula czerwona (może być biała lub kawałek pora), 4 łyżki majonezu domowej roboty, sól, pieprz do smaku, natka do posypania. Jaja ugotować na twardo. Marchewki ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i przelać na sitku wrzątkiem. Jaja, marchew, ogórki drobno pokroić  wrzucić do miski. Dodać do całości…

  • Przepisy

    Tabbouleh z pęczaku

    Słynna libańska sałatka wg przepisu Nigelli Lawson dostosowanego do diety. Polecam jako ciekawy, świeży dodatek i urozmaicenie w fazie 1. lub 3.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i w 3. Składniki na 2 porcje w fazie 1. (śniadanie, obiad, kolacja) lub 4 porcje w fazie 3. (śniadanie lub kolacja).  Składniki: 2 szklanki ugotowanego pęczaku, 2 szklanki posiekanej mięty (ok. 40 g), 2 szklanki posiekanej natki pietruszki (ok. 40 g), 2 średnie pomidory, cebula dymka drobno posiekana, skórka z 1/2 cytryny (może być z całej, jeśli lubisz ten dodatek), sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, łyżeczka soli morskiej, w 3. fazie: 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć do…