Przepisy

Schab po bałkańsku

Kawałki soczystego mięsa w sosie pomidorowym z duszoną papryką, cebulą i pieczarkami – danie z gatunku tych, które posmakują każdemu, więc obiad dla całej rodziny mamy z głowy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (bez oleju) i faza 3. (z olejem). Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 480 g schabu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron (tylko w 3. fazie),
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku.
  1. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (w fazie 1. – wywar z warzyw lub wodę), dodać pokrojone mięso i podsmażyć do momentu ścięcia się mięsa. Następnie przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić całą potrawę.
  3. Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju (lub wywaru z warzyw/wody) i zeszklić na niej obraną i posiekaną cebulę. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli.
  4. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem.
  5. Papryki umyć, usunąć ziarna nasienne, pokroić w paski i dodać do garnka, wlać puszkę pomidorów, przykryć i całość dusić około 15-20 minut.
  6. Ogórki pokroić w paski i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i papryką, następnie dusić pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z bloga Danka Pichci, a wyszukała go czytelniczka Ela i widzę, że danie to jest dość popularne na internetowych stronach kulinarnych. Nie sądzę, żeby taki schab jedli na Bałkanach (choćby dlatego, że nie jada się tam ogórków kiszonych), jednak jest potrawa ta bardzo smaczna i z gatunku tych, które posmakują każdemu, więc obiad dla całej rodziny mamy z głowy.

W fazie 1. jako dodatek idealnie będzie pasować kasza gryczana, ale może być też kromka dozwolonego chleba. I jeszcze jakaś surówka z warzyw by się przydała oczywiście.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

  • Marzena

    Czy mogę prosić o sprecyzowanie informacji, jaką wieprzowinę można jeść w poszczególnych fazach? Haylie Pomroy podaje w swojej książce (2013 r.), że w wolno zjeść w 1 fazie polędwiczkę, w 2 fazie polędwiczkę i schab, a w 3 – kotlety, schab. Wiem, że wiele się zmieniło, teraz we wszystkich fazach widnieje wieprzowina. Czy to znaczy, że mogę dowolnie wybierać, czy w dalszym ciągu pozostać przy schabie i polędwiczkach? Mam z tym problem, nie chciałabym popełniać błędów, dlatego proszę o rozwianie moich wątpliwości.

    Schab po bałkańsku przygotowałam sobie na wczoraj i dzisiaj, zajadam się nim z surówką z kapusty pekińskiej. Smaczne danie. Dziękuję za inspirację.

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Moim zdaniem dzielenie wieprzowiny na schab, polędwiczkę itd. to zawracanie głowy – to jest niemal takie samo mięso, dlatego dla ułatwienia przyjęłam, że chuda wieprzowina dozwolona jest w każdej fazie. Pozdrawiam.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *