Schab w papryce i majeranku

Przepis czytelniczki Biety – kolejna propozycja wędliny bez azotanów idealnej dla 2. fazy diety. Pieczony na soli podobnie jak indyk, dzięki czemu jest soczysty.  Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • sól, pieprz, papryka, majeranek,
  • sól do wysypania blachy.

szynka11. Natrzeć mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
2. Odstawić do lodówki na godzinę (można na całą noc).
3. Wysypać na balchę warstwę soli, położyć na nim mięso.
4. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Mój komentarz:
Przepis czytelniczki Biety – kolejna propozycja wędliny bez azotanów idealnej dla 2. fazy diety. Pieczony na soli podobnie jak indyk, dzięki czemu jest soczysty. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Cała moja rodzina używa tak przyrządzonego schabu jako wędliny na kanapki. Dużo smaczniejszy od sklepowych wędlin i co ważne – bez chemicznych dodatków.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.