Przepisy

Schab z suszonymi grzybami

Kolejna smaczna przekąska – wędlina bez azotanów – dla urozmaicenia 2. fazy diety, choć można ją jeść w każdej fazie.

Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 8 g suszonych grzybów,
  • białko jednego jaja,
  • cebula drobno posiekana,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kminek mielony

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
2. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić i posiekać dość drobno.
3. Posiekane grzyby wrzucić na nieprzywierającą patelnię razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć bez tłuszczu, mieszając. Ostawić i wystudzić.
4. Do wystudzonych grzybów z cebulą dodać białko jaja, wymieszać.
5. Schab naciąć wzdłuż i rozchylić tworząc płat. Rozbić w miarę cienko, tak, by można było potem zawinąć je jak roladę.
6. Oprószyć mięso przyprawami z obu stron, posmarować farszem i zawinąć.
7. Związać nicią kuchenną (ja użyłam zwykłej) i włożyć do rękawa do pieczenia.
8. Piec maks. 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis (z modyfikacjami) pochodzi z “Prześlij przepis. Szynka i schab” 11/2014.

Mój komentarz:
Nigdy nie ciągnęło mnie do pieczenia mięs, a tym bardziej rolad ze schabu, ale postanowiłam się przełamać dla dobra sprawy, czyli dla urozmaicenia 2. fazy diety. Warto było, bo rolada jest smaczna, farsz z grzybów ma fajny smak i z chęcią sięgnę po nią w środę, czyli już pojutrze, gdy zacznę 2. fazę.. Natomiast dziś posłużyła mi jako mięso obiadowe w fazie 1. w towarzystwie ryżu i warzyw. Polecam – zawsze to coś nowego, co pozwoli usatysfakcjonować kubki smakowe i nie popaść dietetyczną nudę.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

13 komentarzy

  • Asia

    Ja od początku diety piekę sobie mięsko- nacieram różnymi przyprawami- co tam mam pod ręką- na noc do lodówki aby się zamarynowało i do piekarnika. Pycha. Nawet chudy karczek czy szynka bo tłuszcz się i tak wytapia do brytfanki. A potem na ciepło, na zimno do chlebka pycha.

  • Riverina

    Ja tak nadziałam właśnie pierś z indyka, miałam mało grzybów suszonych to dodałam posiekane pieczarki. Farsz jest delikatniejszy i chyba bardziej pasuje do indyka. Położyłam to na warstwie warzyw i cebuli, podlałam wodą z grzybów i piekę w naczyniu żaroodpornym. Pachnie przepysznie. Te warzywa to z myślą o obiedzie jutro.

  • Marta-Sara

    Moja mama robi bardzo dobrą faszerowana pierś indyka z pieczarkami właśnie i ze szpinakiem (niestety są też niedozwolone dodatki typu jakiś słony ser – chyba feta), ale ze szpinakiem, pieczarkami i czosnkiem (może tez z cebulą?) na pewno wyjdzie dobre

  • evon

    Witaj Ewo, czy jest możliwe aby na sieci przytc??? W pierwszym tygodniu waga poszła w dol o 2kg ale gdy dzisiaj zobaczyłem ze te dwa kg wróciły, szczerze mówiąc załamała się. . jestem bliska zrezygnowania. Szczerze mówiąc jestem na tej diecie ciągle przejedzona, zjadając pol szklanki kaszy 120 g kurczaka dowolna ilość warzyw ( na warzywa jestem bardzo lakoma) nie mogę się dosłownie ruszać po takim posiłku. Co mi radzisz ???

    • SzybkaPrzemiana.pl

      Evon, czy byłaś wcześniej na dietach niskokalorycznych? To może tłumaczyć przytycie w momencie, kiedy zaczęło się jeść normalnie. Radzę Ci nie rezygnować, dać szansę metabolizmowi, żeby się rozhulal.

      • evon

        Tak byłam na różnych dietach zazwyczaj staralam się jeść warzywa w postaci różnych sałatek. Grzechy oczywiście tez mi się zdarzały, i najgorsze ze wieczorem. Dam sobie jeszcze dwa tygodnie i zobaczenia co będzie dalej, największy problem u mnie to ćwiczenia. Wolałam jeść malo ale nie ćwiczyć, taka jestem leniwa. Ok dzieki Ewo za szybka odpowiedz .

  • Alicja

    Miała być rolada schabowa a tu zamiast schabu w pudełku ładne plastry na schabowe… Problem? Wagowo 55-60g wiec zrobilam farsz z pieczarek i cebulki, zawinelam w przyprawione sola pieprzem i majerankiem mięso i to zawinelam w quasi rulon owijajac folią aluminiową. Chyc do piekarnika i po wystygnieciu w lodowce czekały poporcjowane przekąski na 2 fazę. W pracy myśleli ze jem kanapkę z pieczarkami, a to była mini roladka schabowa 🙂

  • Natalia

    Witajcie – ja nie rozbiłam schabu tylko ponacinałam po długości jak książkę i powkładałam między strony grzyby z cebulą ,mam woreczki do piekarnika więc na drugi dzień po przyrządzeniu zapiekłam – super mięsko polecam:)

Skomentuj Marta-Sara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *