• Przepisy

    Schab po bałkańsku

    Kawałki soczystego mięsa w sosie pomidorowym z duszoną papryką, cebulą i pieczarkami – danie z gatunku tych, które posmakują każdemu, więc obiad dla całej rodziny mamy z głowy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (bez oleju) i faza 3. (z olejem). Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.  Składniki: 480 g schabu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 puszka pomidorów, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron (tylko w 3. fazie), sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (w fazie 1. – wywar…

  • Przepisy

    Schab 5-minutowy

    Zdrowa domowa wędlina lub mięso na obiad. Danie jest tak proste, że w zasadzie robi się samo, a dzięki oryginalnej technice przygotowania jest soczyste, kruche i aromatyczne.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3. Szczególnie przydatne w fazie 2. Porcja  na danie główne 120 g, na przekąskę 60 g.  Składniki: 1 kg schabu, 2 l wody, 1/3 szklanki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 4 obrane ząbki czosnku, 5 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżka ziarenek kolendry, 3 goździki, opcjonalnie: 1,5 łyżki musztardy ziarnistej, łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku. Schab umyć, wykroić tłuste części. Do zimnej wody włożyć schab i wszystkie pozostałe składniki (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować. Od…

  • Schab z suszonymi grzybami
    Przepisy

    Schab z suszonymi grzybami

    Kolejna smaczna przekąska – wędlina bez azotanów – dla urozmaicenia 2. fazy diety, choć można ją jeść w każdej fazie. Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji. Składniki: 1 kg schabu, 8 gram suszonych grzybów, białko jednego jaja, cebula drobno posiekana, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kminek mielony   1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 2. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić i posiekać dość drobno. 3. Posiekane grzyby wrzucić…

  • Schab w papryce i majeranku
    Przepisy

    Schab w papryce i majeranku

    Przepis czytelniczki Biety – kolejna propozycja wędliny bez azotanów idealnej dla 2. fazy diety. Pieczony na soli podobnie jak indyk, dzięki czemu jest soczysty.  Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram. Składniki: 1 kg schabu, sól, pieprz, papryka, majeranek, sól do wysypania blachy. 1. Natrzeć mięso solą, pieprzem, majerankiem i papryką. 2. Odstawić do lodówki na godzinę (można na całą noc). 3. Wysypać na balchę warstwę soli, położyć na nim mięso. 4. Piec ok. 60 minut w temperaturze…