Przepisy

Śledzie w majeranku

Bardzo dobry przepis, który znam od dawna i szczerze polecam wielbicielom śledzi, czosnku i majeranku – na pewno nie będą rozczarowani. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na przekąskę, obiad lub kolację. Jeśli ktoś lubi, mogą być też na śniadanie 😉 

Składniki:

  • 720 g filetów śledziowych matjasów,
  • 7-8 ząbków czosnku,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron.
  1. Filety moczyć w zimnej wodzie przez 1,5 h zmieniając wodę 2-3 razy (albo i nie, jeśli lubisz bardziej słone śledzie).
  2. Filety odsączyć i pokroić każdy na 2-3 kawałki.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować nim filety.
  4. Następnie posypać rybę majerankiem.
  5. Układać kawałki śledzia warstwami w słoiku, zalewając olejem.
  6. Odstawić do lodówki na 2 dni – po tym czasie będą najlepsze. Jedzone od razu też nie są złe.

Mój komentarz:
Ten przepis znam już całe wieki, wyszukałam go w magazynie „Kuchnia”, który kiedyś namiętnie czytałam. To jest coś przepysznego – kwintesencja śledzia i czosnku z nutką majeranku. Jeśli lubisz te smaki, wypróbuj koniecznie.

Jak jeść śledzie na diecie przyspieszającej metabolizm? Z kromką chleba (esseńskiego czy gryczanego) można je zjeść na śniadanie lub kolację. Jeśli mają być jedzone na przekąskę lub obiad, trzeba ruszyć głową i dodać jakieś warzywa, np. wrzucić je do surówki z kapusty pekińskiej.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *