Przepisy

Słoneczna herbata mojito

Herbata parzona… na słońcu! Idealne połączenie rumianku, cytryny i ksylitolu – świetny napój na upały. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych.

Składniki:

  • torebka herbaty z rumianku lub senesu,
  • szklanka zimnej przegotowanej wody (może być też dobra woda z kranu),
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kostek lodu.
  1. Torebkę herbaty zalej zimną wodą, przykryj i wystaw słońce na 3-5 godzin na ostre słońce.
  2. Po upływie tego czasu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z Książki kucharskiej H. Pomroy. Sposób parzenia tej herbaty – na słońcu – trochę mnie zaskoczył, a że czego, jak czego, ale słońca dziś nie brakowało, czym prędzej wystawiłam na balkon rumianek zanurzony w zimnej wodzie. Zaparzyła się! W smaku jest pyszna (kwaśny sok z cytryny równoważy słodki ksylitol), rumianek w takim zestawieniu jest niespodziewanie dobry i myślę, że będzie równie dobra zaparzona na gorąco, w wersji zimniej oraz pita na ciepło.




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *