• Jaja faszerowane warzywami
    Przepisy

    Jaja faszerowane warzywami

    Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Kolejna propozycja urozmaicenia fazy 2. diety przyspieszającej metabolizm – przepis z „Książki kucharskiej” H. Pomroy.   Danie diety przyspieszającej metabolizm, faza 2. Na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję. Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo, pół szklanki warzyw dozwolonych w 2. fazie, u mnie papryka i fasolka szparagowa, autorka poleca pieczarki, cebulę, kapustę, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Jaja obrać, przekroić na połówki, usunąć żółtka. Jaja nadziać zmielonymi i doprawionymi warzywami. Mój komentarz: Jakoś do tej pory unikałam przepisów dla 2. fazy, w których wykorzystuje się tylko białka, bo nieco irytuje mnie fakt, że nie można w tej fazie jeść całych jaj i przyznam, że w…

  • Papryka nadziewana tuńczykiem
    Przepisy

    Papryka nadziewana tuńczykiem

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. Składniki na jedną porcję na posiłek główny lub 2 porcje na przekąski. Składniki: puszka tuńczyka  w sosie własnym, papryka (ja użyłam dwóch, bo nadzienia wyszło dużo), szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę, 1/2 szklanki bazylii pokrojonej w drobne paseczki (zastąpiłam koperkiem), 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżka musztardy, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu. 1. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych. 2. Tuńczyka osączyć z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. 3. Masą tuńczykową nadziewać połówki papryki. Przepis pochodzi z książki…

  • Sałatka nicejska
    Przepisy

    Sałatka nicejska

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje dla osoby, która chce schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Dozwolone w fazie 2., na obiad lub kolację, lub przekąskę. Składniki: puszka tuńczyka z sosie własnym, 3 białka jaj ugotowanych na twardo, kilka zielonych szparagów (poza sezonem można zastąpić ogórkiem, brokułem itd), kilka rzodkiewek, kilka łyżek ugotowanej fasolki szparagowej, kilka liści sałaty lub innej zieleniny (u mnie endywia), ew. plasterek cytryny do dekoracji, jako sos: sok z cytryny lub ocet balsamiczny lub ogórek zmiksowany z musztardą i przyprawami 1. Tuńczyka osączyć z zalewy. 2. Białka jaj pokroić w kostkę. 3. Rzodkiewki pokroić na…

  • Przepisy

    Łosoś na warzywnej kołderce

    Danie fazy 2. Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 100 gram łososia wędzonego, kilka garści szpinaku (może być też sałata lub sałata z rukolą), szklanka pokrojonego w kostkę ogórka, kilka pokrojonych w kostkę rzodkiewek, 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny), świeżo zmielony pieprz, szczypta papryczki chili w płatkach (niekoniecznie). 1. Dno naczynia wyłożyć szpinakiem. 2. Posypać szpinak ogórkiem i rzodkiewką. 3. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. 4. Skropić całość sokiem z limonki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i chili. Mój komentarz: Kolejna przekąska z łososiem, zastanawiam się, czy macie już dosyć. Jednak…

  • Przepisy

    Łosoś wędzony ze szparagami

    Danie fazy 2 lub 3 (szczególnie polecany dla fazy 2.). Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Przekąska – pół porcji.  Składniki: 100 g wędzonego łososia, kilka szparagów, sok z cytryny, sól, pieprz. 1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce – kiedy przełamiemy szparaga na pół, zostanie nam w ręku właśnie taki zdrewniały koniec. 2. Włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 3 minuty (wygodna będzie głęboka patelnia). Zdjąć z ognia i od razu włożyć pod bieżącą zimną wodę, aby ostygły. 3. Szparagi owijać plastrami łososia. 4. Danie polać sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym…

  • Przepisy

    Sałatka z łososia, ogórka i selera

    Danie fazy 2. Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 100 gram łososia wędzonego, pół ogórka (ok. szklanka pokrojonego), 2 łodygi selera naciowego, łyżka soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz. 1. Ogórek pokroić w kostkę lub ćwierćplasterki. 2. Selera pokroić na grubsze plasterki. 2. Warzywa wymieszać z porwanym na kawałki łososiem. 3. Skropić całość sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mój komentarz: Mimo, że łosoś na rukoli jest pyszny, potrzebowałam jakiejś odmiany, a łosoś wędzony świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem, i jak się okazuje, z selerem naciowym również. Chrupkie warzywa…

  • Przepisy

    Łosoś na rukoli

    Danie fazy 2. Na przekąskę. 1 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 100  gram łososia kilka garści rukoli sok z cytryny świeżo zmielony pieprz 1. Umytą rukolę wyłożyć na talerz. 2. Położyć na niej łososia. 3. Całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Mój komentarz: Proste? Proste. Tę przystawkę znałam już wcześniej, moja kuzynka zaserwowała coś takiego na przyjęciu, co prawda u niej były jeszcze kapary i pewnie jakiś sos z oliwy, ale nie ma co rozpaczać – sok z cytryny naprawdę świetnie spełnia swoją rolę! Jest to przekąska, choć ja jadam na…