• Przepisy

    Bataty z jarmużem

    Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać).  Składniki: 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę, cebula, drobno pokrojona, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki). 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron, 1/4 łyżeczki szałwii, 1/4 łyżeczki estragonu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka soli…

  • Przepisy

    Tarta owsiano-migdałowa z owocami

    Śniadaniowe ciasto na bogato – same zdrowe składniki! Można jeść z czystym sumieniem, bo składa się głównie płatków owsianych, migdałów, ksylitolu, batatów i owoców. Na dodatek jest łatwe i szybkie do zrobienia.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1o porcji. Na śniadanie.  Składniki na spód: 2 szklanki płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków migdałów lub całych migdałów (mogą być obrane lub nie), 3 łyżki ksylitolu, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu na spód cynamonowy lub czubata łyżka kakao na spód czekoladowy, 1 ugotowany batat (ok. 500 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 2 łyżki mąki owsianej lub mąki z tapioki. Składniki…

  • Przepisy

    Pesto marchewkowe na kanapki

    Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska.  Składniki: duża marchewka, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd., opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie). Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na sieczkę, z widocznymi kawałkami…

  • Przepisy

    Smalec z fasoli

    Jak smakuje wegański smalec z fasoli? Jak… smalec 🙂 A przynajmniej bardzo podobnie, zapewne dzięki dodatkowi podsmażonej cebulki i majeranku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie lub kolację (z chlebem) lub na przekąskę (bez chleba).  Składniki: puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), duża cebula, 6 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: kromka chleba żytniego 30 g na jedną porcję smalcu (jeśli smalec ma być jedzony na śniadanie lub kolację) Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim drobno pokrojoną cebulę – najpierw zeszklić,…

  • Przepisy

    Bataty podwójnie pieczone

    Zdrowa przekąska, która ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3.  Na przekąskę, ale może też być jako tłuszczowy dodatek do posiłku głównego. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 średnie słodkie ziemniaki, wyszorowane, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżeczka ksylitolu, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli morskiej szczypta pieprzu cayenne, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bataty zawiń w folię aluminiową i piecz ok. godzinę, aż będą miękkie. Kiedy przestygną, odetnij wierzch w 2/3 wysokości wyjmij miąższ łyżeczką, …

  • Przepisy

    Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami i imbirem

    Imbir w słodkiej owsiance z owocami to doskonały pomysł – podkręca smak i czyni to danie niebanalnym. Rozgrzewające śniadanie idealne na chłodne jesienne poranki.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję. Składniki: szklanka pokrojonych śliwek (2-3 duże lub kilka węgierek), 1/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki pestek słonecznika lub dowolnych orzechów (oprócz ziemnych), łyżka ksylitolu, łyżeczka świeżo startego imbiru. Płatki zalać wodą i zostawić do nasączenia (wyjdzie z tego 1/2 szklanki namoczonych płatków). Śliwki wrzucić do rondelka, dodać 1/4 szklanki wody, łyżkę ksylitolu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnich ogniu, aż śliwki lekko zmiękną. Puszczą też sporo soku. Namoczone płatki…

  • Przepisy

    Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami

    Śniadanie na bogato – puszyste naleśniki (pancakes) na mące migdałowej, bez cukru i nabiału.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą), 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką), ½ szklanki płatków owsianych, 1 czubata łyżka ksylitolu, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli morskiej, 1 duże jajko, 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki). Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na…

  • Przepisy

    Ciastko kokosowe z kubeczka

    Eksplozja smaku kokosa! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczone w kubeczku (tzw. mug cake). Być może trudno uwierzyć, ale jest zdrowe i podkręca metabolizm.    Zobacz także: ciastko kokosowo-czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako przekąska lub śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 czubate łyżki mąki kokosowej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo w temperaturze pokojowej, 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki mleka kokosowego z kartonu (lub wody), 1,5 łyżki ksylitolu, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie: wiórki lub płatki kokosowe do posypania, jeśli ciastko ma być na śniadanie: szklanka owoców 3. fazy, np. borówki amerykańskiej. Mąkę kokosową dokładnie wymieszać z…

  • Przepisy

    Sałatka z selera i brzoskwini

    Smakowita sałatka z selerem, brzoskwinią, pestkami słonecznika i majonezem. Nie wygląda na dietetyczną i bynajmniej nie smakuje skromnie 😉 Jej składniki podkręcają metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako dodatek do śniadania lub obiadu. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 6 łodyg selera naciowego, 2 brzoskwinie lub nektarynki, pół pęczka natki pietruszki, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki majonezu domowego, sól i pieprz do smaku. Seler pokroić w cienkie plasterki, a brzoskwinie w niedużą kostkę. Natkę drobno posiekać. Wrzucić warzywa do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mój komentarz: Bardzo smaczna! Porcja wychodzi naprawdę spora. Jak wkomponować tę sałatkę w 3. fazę diety? Może być częścią śniadania lub…

  • Przepisy

    Borówka zapiekana w cieście

    Sezonowe owoce zapiekane w cieście, z dodatkiem chrupiących migdałów – kolejna propozycja na śniadanie w 3. fazie.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 czubate łyżki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych), 2 jaja, 3 łyżki ksylitolu, 90 ml mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego (można zastąpić wodą), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub malin, wiśni, jeżyn, porzeczki, agrestu), odrobina oleju do wysmarowania formy, do podania: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów. Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni. Wszystkie składniki – z wyjątkiem owoców – zmiksować. Formę do ciasta…