Przepisy

Soczysty filet z kurczaka

Filet z kurczaka przygotowany nietypową metodą, bez dodatku tłuszczu, bardzo soczysty i aromatyczny. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, a szczególnie sprawdzi się w fazie 2. 

Składniki:

  • dowolna ilość filetów z kurczaka (120 g na porcję),
  • ulubione przyprawy np. sól, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek granulowany lub dowolnie.

Dodatkowo potrzebna będzie przezroczysta folia spożywcza (nie mylić z aluminiową).

  1. Filet pokroić na ok. 5-centymetrowe kawałki.
  2. Natrzeć mięso przyprawami.
  3. Każdy kawałek szczelnie zawinąć w przezroczystą folię spożywczą.
  4. Zawinięte kawałki kurczaka wrzucić do garnka z wrzątkiem, i gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut.
  5. Rozwijać z folii po lekkim przestygnięciu.

Mój komentarz:
Przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki. Metoda gotowania mięsa w folii jest stosowana przez profesjonalnych kucharzy. Filet z ten sposób przyrządzony jest bardzo soczysty i aromatyczny, powstaje też tzw. sos własny. To kolejna metoda przyrządzania mięsa, która może nam umilić 2. fazę diety, choć oczywiście w innych fazach również można jeść mięso tak przyrządzone.



Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *