Soczysty filet z kurczaka

Filet z kurczaka przygotowany nietypową metodą, bez dodatku tłuszczu, bardzo soczysty i aromatyczny. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, a szczególnie sprawdzi się w fazie 2. 

Składniki:

  • dowolna ilość filetów z kurczaka (120 g na porcję),
  • ulubione przyprawy np. sól, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek granulowany lub dowolnie.

Dodatkowo potrzebna będzie przezroczysta folia spożywcza (nie mylić z aluminiową).

  1. Filet pokroić na ok. 5-centymetrowe kawałki.
  2. Natrzeć mięso przyprawami.
  3. Każdy kawałek szczelnie zawinąć w przezroczystą folię spożywczą.
  4. Zawinięte kawałki kurczaka wrzucić do garnka z wrzątkiem, i gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut.
  5. Rozwijać z folii po lekkim przestygnięciu.

Mój komentarz:
Przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki. Metoda gotowania mięsa w folii jest stosowana przez profesjonalnych kucharzy. Filet z ten sposób przyrządzony jest bardzo soczysty i aromatyczny, powstaje też tzw. sos własny. To kolejna metoda przyrządzania mięsa, która może nam umilić 2. fazę diety, choć oczywiście w innych fazach również można jeść mięso tak przyrządzone.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Beata Dębowska

    W rękawie piec to podobnie wychodzi i cały kawał piersi można tak upiec a nie tylko maleńkie kawałeczki, zresztą z indykiem podobnie 🙂

  • Joanna C

    Może i jest smaczny ale obawiałabym się poddawać wysokiej temperaturze jedzenie w plastiku. Szkodliwe substancje przenikają przecież do mięsa.