Stewia

stewia1Do tej pory stewia kojarzyła mi się głównie z serialem „Breaking Bad”, gdzie substancja ta odegrała bardzo ważną rolę w jednym z wątków… (przy okazji pozdrawiam moją koleżankę Anię, z którą do tej pory opłakujemy zakończenie tego – naszym zdaniem – serialu wszechczasów).

Stewia to słodzik naturalnego pochodzenia, jeden z dwóch dozwolonych na diecie przyspieszającej metabolizm (drugi to ksylitol – opisany tutaj). Tak naprawdę to roślina występująca w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest bardzo słodka (35 x słodsza od cukru z buraków) i prawie nie ma kalorii! Jej IG wynosi 0 (zero!), co jest wręcz nieprawdopodobne, a oznacza, że po jej spożyciu, mimo, że jest słodka jak ulepek, nie podskoczy nam poziom cukru we krwi.

Badania wykazują również, że stewia hamuje łaknienie, zmiejsza apetyt (co bardzo ją różni od cukru), nie niszczy zębów, reguluje ciśnienie krwi, jest bezpieczna dla cukrzyków.

Stewia nie zawsze uchodziła za bezpieczną. Były podejrzenia, że nie do końca służy zdrowiu. Na dzień dzisiejszy badania tego nie potwierdzają i stewia jest prawnie dopuszczonym środkiem sprzedawanym w wielu krajach. Światowa Organizacja Zdrowia na podstawie analizy przeprowadzonych badań, również nie dopatrzyła się w niej nic złego (więcej o badaniach tutaj). Podejrzewam, że H. Pomroy nie dopuściłaby do diety niesprawdzonego środka, skoro np. powszechnie stosowana kawa nie przeszła jej akceptacji 😉 Poza tym, myślę, że tak jak we wszystkim, tak i w stosowaniu stewii wskazany jest umiar.

W diecie przyspieszającej metabolizm można ją stosować we wszystkich 3 fazach. Jej smak różni się od smaku cukru – jest słodka „inaczej” 🙂

Możliwe zastosowania: 

  • dosładzanie śniadań w 1. fazie np. płatków owsianych czy kaszy jaglanej z owocami,
  • przyprawa do sosów we wszystkich fazach, np. w fazie 1. i 2. do sosu ze zmiksowanego ogórka, czosnku, musztardy i octu balsamicznego lub w fazie 3. jako zamiennik cukru w sosie winegret,
  • niektórzy lubią posłodzić stewią kawę zbożową czy herbatę miętową.

Stewię można kupić w ekosklepach, na stoiskach ze zdrową żywnością w ekosklepach oraz np. w Rossmanie.
Cena: ok. 15-20 zł za 150 gram.

Zobacz także: Słodkie życie bez cukru

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.