Suszone mięso z indyka

Pyszna przekąska proteinowa, idealna do zabrania ze sobą na drogę.

27sierpnia0

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. jako przekąska. Składniki na ok. 6-7 przekąsek.

Składniki:

  • 70 dkg filetu z piersi indyka,
  • 1/4 szklanki sosu tamari*,
  • sok z jednej cytryny lub limonki,
  • 1/2 łyżeczki soli cebulowej,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/8 łyżeczki płatków papryczki chili.

* Tamari to sos kuchni azjatyckiej, dostępny na stoiskach kuchni azjatyckiej w supermarketach, w sklepach z żywnością ze świata lub przzez internet. Ja kupiłam w Carrefour, marki Kikkoman.

1. Filet z indyka oczyść z tłuszczu, a następnie pokrój w paski długości 10-15 cm i szerokości 1-2 cm. U mnie wyszły chyba trochę szersze.
2. Pozostałe składniki wymieszaj i włóż do nich indyka. Pomroy radzi zrobić to w torebce strunowej – włożyć tam marynatę i indyka, i dokładnie wymasować. Ja zrobiłam to w zwykłej misce.
3. Indyka w marynacie pozostawić w lodówce na noc lub na 8 godzin.
4. Osączyć mięso z marynaty, a jej nadmiar wylać.
5. Połóżyć paski indyka w suszarce do żywności lub na kratce z ociekaczem w odległości ok. 0,5 cm.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni przez 6-7 godzin, aż mięso stanie się suche i skórzaste.
7. Wystudzić. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce w szczelnym pojemniku.

Przepis pochodzi z książki „Dieta przyspieszająca metabolizm” H. Pomroy.

Mój komentarz:
Mimo że wg przepisu mięso powinno przebywać w piekarniku 6-7 godzin, ja trzymałam je tylko 5 z prostego powodu – zrobiło się późno, chciałam iść spać i po prostu wyłączyłam piekarnik. Nie wiem, czy o taki efekt chodziło, ale wyszły idealnie – wcale nie suche, o ciekawym smaku z nutką cytryny. Zestaw przypraw jest tu idealnie dobrany. Przekąska jest bardzo wygodna do zabrania ze sobą. Polecam!

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • T

    Wygląda smacznie. Moje z suszarki do warzyw i owoców wygląda i pewnie też smakuje inaczej. Widać, że są to paseczki suszonego mięska.

    • Tak, prawdopodobnie mogłam mięso wysuszyć bardziej, ale i takie jest niesmowicie smaczne 🙂

  • meciula

    Witam, przepis genialny, moje wyszły ciemniejsze. Mam pytanie czy takie mięso można mrozic?