Syrop z agawy gorszy od cukru

Tego nie wolno, tamtego nie wolno… Jesteśmy już zmęczeni tego typu informacjami. Jednak o syropie z agawy nie można dłużej milczeć – masa badań potwierdza jego szkodliwość (linki na końcu tekstu). Zdrowy zamiennik cukru? Raczej jego gorszy substytut. I niestety kolejny szkodliwy produkt udający zdrowy.

Nazwa „syrop z agawy” fajnie brzmi, sugeruje produkt naturalny, sam syrop ma przyjemny złocisty kolor i konsystencję podobną do miodu, jednak nie jest to zdrowy, naturalny słodzik. 

Co jest z nim nie tak? Przecież ma niskie IG i nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego zalecany jest cukrzykom. Dodatkowo ma o 1/4 mniej kalorii niż cukier.

Zacznijmy od początku. Agawa to roślina występująca w Ameryce Południowej, najczęściej kojarzona z Meksykiem, gdzie od wieków różne jej części wykorzystywane są do celów leczniczych oraz do produkcji tequili. Wygląda tak:

I tak jak agawa przetwarzana w tradycyjny sposób ma wiele cennych właściwości, tak syrop z agawy jest ich kompletnie pozbawiony.

W czasie produkcji syropu z agawy:

  • używa się skrobi z korzenia agawy, a nie jej liści, jak to robili tradycyjnie Meksykanie – żeby było wydajniej i taniej,
  • nie stosuje się żadnych norm jakości,
  • wykorzystuje się szereg procesów chemicznych (oczyszczanie, filtracja itd) oraz enzymatycznych, aby przetworzyć skrobię do płynnej postaci,
  • produkt początkowy zawiera co prawda wartościowe składniki (np. magnez, potas, inulinę), jednak są one całkowicie niszczone na skutek wysokiej temperatury stosowanej, by uzyskać konsystencję skoncentrowanego syropu,
  • w efekcie powstaje wysoko przetworzony, rafinowany produkt, składający się… do 85% z fruktozy! 

Jednym słowem – syrop z agawy to koncentrat fruktozy.

Jak działa na nas fruktoza?

Kiedy jemy świeże owoce – wszystko jest w porządku, bo zawierają one pektyny, celulozę, błonnik, itd., które opóźniają wchłanianie fruktozy. W małych ilościach, jako składnik owocu fruktoza jest OK.

Co innego, gdy spożywamy fruktozę „solo”, jak ma to miejsce w przypadku syropu z agawy, ponieważ jedzona w nadmiarze:

  • sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, o czym przekonali się Amerykanie – obecny w wielu produktach syrop glukozowo-fruktozowy jest uważany za jedną z przyczyn otyłości tej nacji,
  • powoduje niebezpieczne otłuszczenie wątroby – fruktoza jest metabolizowana tylko w wątrobie, co jest dla niej dużym obciążeniem i ta ilość, której wątroba nie jest w stanie przetworzyć, jest odkładana w postaci tłuszczu,
  • sprzyja wzrostowi poziomu triglicerydów we krwi, co może prowadzić do miażdżycy,
  • zaburza wydzielanie leptyny – hormonu sytości oraz nie blokuje hormonu sytości – greliny (dlatego szybko głodniejemy nawet po spożyciu dużej ilości owoców),
  • mimo, że krótkookresowo nie podnosi poziomu cukru we krwi, może przyczyniać się do powstania insulinooporności, jeżeli jest spożywana w dużych ilościach, co w dłuższym okresie czasu powoduje ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2,
  • jest świetną pożywką dla komórek nowotworowych.

Jak widać, nasz cukier z buraków, mimo, że nie jest bynajmniej produktem służącym zdrowiu, wypada ciut lepiej na tym tle.

Przyznaję się bez bicia, że stosowałam fruktozę na diecie Montignaca. Była wtedy zalecana na tej diecie, nie wiem, jakie reguły obowiązują teraz. Ba, syrop z agawy też miałam, w ramach diety Dukana.

Czas błędów i wypaczeń mam już jednak za sobą i wiem, czym bezpiecznie słodzić: kyslitolem, stewią, erytrolem.

Zobacz także: Słodkie życie bez cukru

Linki do wyników badań (w języku angielskim) potwierdzających szkodliwość syropu z agawy oraz fruktozy: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.