Szakszuka z cukinią i batatem

Kolejna odsłona śniadaniowej szakszuki, tym razem z dodatkiem cukinii i batata. Pyszny początek dnia gwarantowany!

 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie (może też być na obiad czy kolację). Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

  • 2 jaja,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • ugotowany batat,
  • mała cukinia pokrojona w kostkę,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • sól, pieprz do smaku.,
  • kromka chleba 100% żyta do podania.
  1. Na patelni rozgrzać olej.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na patelnię.
  3. Smażyć do zeszklenia się cebuli, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodać pomidory w puszce i przyprawy.
  5. Dusić całość na małym ogniu do miękkości cukinii.
  6. Dodać ugotowany uprzednio batat pokrojony w kostkę, wymieszać i zrobić w masie łyżką 2 zagłębienia. Wbić w nie jaja, lekko posolić.
  7. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne.
  8. Podawać z kromką chleba w 100% żytniego.

Mój komentarz:

Wcale się nie dziwię, że w Izraelu istnieją specjalne lokale, gdzie podaje się wyłącznie szakszukę w różnych wydaniach. Fenomen tego dania polega na tym, że z bardzo prostych składników powstaje niezwykle smakowita całość. Mam już na blogu szakszukę klasyczną, zieloną, w teraz czas na kolejną odsłonę. Możecie też sami pokombinować ze składnikami i stworzyć swoją wersję – obowiązkowe są tylko jaja.

Warzywa do tej szakszuki warto przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać i wbić jaja, by nie czekać zbyt długo na to przepyszne śniadanie. Jeśli nie lubisz klimatów orientalnych, zamiast kuminu i papryki wędzonej użyj np. bazylii czy oregano.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.