Zapiekanka z dyni, marchwi i buraków
Przepisy

Zapiekanka z dyni, marchwi i buraków

Kolejny świetny przepis czytelniczki bloga, Biety. Maksymalnie wykorzystuje dozwolone w 1. fazie sycące warzywa.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Bez ograniczeń ilościowych, ponieważ składa się z samych warzyw, które na diecie możne jeść bez ograniczeń.

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 0,5-1 dyni hokkaido,
  • 2 duże marchewki,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek, kolendra, papryka

1. Buraki obrać, pokroić na plastry o grubości 0,5 cm, a następnie każdy z nich  na cztery ćwiartki.
2. Marchewki pokroić w plasterki ok. 0,5 cm.
3. Dynię pokroić w kawałki 2-3 cm (nie trzeba jej obierać, ma cienką skórkę, która po upieczeniu nie będzie wyczuwalna).
4. Warzywa wyłożyć na blachę, posypać przyprawami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
5. Piec ok. 40 minut, aż buraki (pieką się najdłużej) będą miękkie.

Mój komentarz:
Kolejny świetny przepis czytelniczki bloga, Biety. Maksymalnie wykorzystuje dozwolone w 1. fazie sycące warzywa (do kompletu można by jeszcze dorzucić pataty). Dodatek przypraw sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że można je jeść bez ograniczeń ilościowych, co szczególne cenne jest teraz, gdy jest zimno i musimy się bezwzględnie najadać.




Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.