Przepisy

Zupa krem z buraków

Słodki krem z buraków z nutką imbiru – idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne dni. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1.i 3. Bez ograniczeń ilościowych, jako dodatek do dań, może też być przekąską w 1. fazie, a z dodatkiem tłuszczu (np. z oliwą z oliwek lub awokado) także przekąską w fazie 3. 

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • por,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cm imbiru,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  1. Buraki obrać, pokroić w dużą kostkę.
  2. Dodać pozostałe warzywa również pokrojone na mniejsze kawałki.
  3. Wrzucić warzywa do garnka, zalać litrem wody i gotować do miękkości buraków.
  4. Zmiksować.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie inne ulubione zioła, np. majeranek lub czosnek niedźwiedzi.

Mój komenatarz:
Autorką przepisu jest Karolina, autorka bloga cukromania.pl, która w facebookowej grupie napisała, że jest to „lekko ostra pycha”. I faktycznie połączenie smaków jest ciekawe: słodkie buraki + ostry imbir + kwaskowaty sok z cytryny. Polecam, zwłaszcza, że zupę można jeść bez ograniczeń ilościowych i może być przekąską w 1. fazie diety.




Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.