Zupa krem z cukinii

Gęsta, sycąca zupa składająca się z samych warzyw – można ją jeść bez ograniczeń ilościowych.

krem-z-dyni-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3, jako dodatek warzywny do dań.. Składa się z samych warzyw, nie ma więc ograniczeń ilościowych. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy. 

Składniki:

  • kilka łyżek wody lub wywaru warzywnego,
  • cebula,
  • por,
  • mały seler,
  • mała pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 kg cukinii,
  • 1 litr wody,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
  1. Weź duży garnek, wlej trochę wody lub wywaru z warzyw, pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pora porojonego w kawałki.
  2. Podsmażaj aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby dolewając wody.
  3. Dodaj pokrojoną w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę i selera.
  4. Podgrzewaj na dość dużym ogniu 5 minut co chwilę mieszając. Można podlewać wodą, jeśli będzie taka potrzeba.
  5. Dodaj pokrojoną cukinię. Duś razem z warzywami kolejne 5 minut.
  6. Odłóż kilka kawałków cukinii do dekoracji zupy.
  7. Dorzuć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Wlej do garnka 1 litr wody. Przykryj,  doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  8. Usuń liście laurowe i ziela angielskie. Całość zmiksuj.
  9. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z bloga Madame Edith (z drobymi modyfikacjami).

Mój komentarz:
Taka zupa składająca się z samych warzyw może być dodatkiem do każdego posiłku fazy 1. i 3. W fazie 1. może stanowić także przekąskę, ponieważ zawiera marchew i cukinię – warzywa o wysokim IG, które mogą zastąpić owoc.

W fazie 3. zupę można trochę podrasować, np. warzywa usmażyć na dozwolonym oleju lub dodać tłuszcz już na talerzu, np. 3 łyżki oliwy z oliwek, ale także np. 1/4 puszki mleczka kokosowego lub garść pestek dyni. Krem z cukinii z dodatkiem zdrowych tłuszczy może być przekąską w fazie 3.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Agnieszka Jurczenko

    Nie można najpierw pogotować warzyw, które i tak będą w zupie, żeby mieć wywar z warzyw? Czemu wlewać jakiś gotowy?

    • Można zrobić wg uznania.

      • Agnieszka Jurczenko

        Jasne, zastanawiałam się tylko, czy to ma jakiś głębszy sens 🙂