Zupa – krem z papryki

Danie fazy 1. Na obiad lub kolację.

Bez ograniczeń ilościowych, ponieważ danie składa się z samych warzyw, a te można jeść bez ograniczeń. Porcja na kilka miseczek zupy.

Składniki:

  • 4 papryki
  • mały koncentrat pomidorowy (70 gram, taki w małej puszce)
  • cebula
  • marchewka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sół, pieprz, papryka w proszku, bazylia

paprykowa11. Nalać do garnka 1,25 l wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, pokorojne cebulę i marchewkę.
2. Po 10 minutach dodać oczyszczoną paprykę pokrojoną w ćwiartki.
3. Kiedy papryka będzie prawie miękka, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawić do smaku.
4. Gotować jeszcze 5 minut.
5. Wyłowić ziele angielskie, listki laurowe i zmiksować na krem.

Mój komentarz:
Tę zupę można jeść bezkarnie – składa się z samych warzyw. Papryka jest warzywem mięsistym, jakby trochę oleistym, przez co zupa jest gęsta i sycąca – trudno uwierzyć, że nie ma w niej tłuszczu.

Zupa jest dodatkiem do obiadu lub kolacji w fazie 1. Nie może być samodzielnym daniem, bo nie ma w niej białka.

Można dodać cukinię pokrojoną w słupki, gotowaną – stworzy wrażenie makaronu.

Zupa może być też dla fazy nr 3, tylko wówczas trzeba dodać trochę zdrowych tłuszczy.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • zielonygroszek

    a w 1 fazie chyba będzie można dodać pokrojone np. ugotowane mięso

  • lena

    obojetnie jakie papryki ? zielone, zolte czerwone ? 🙂

  • lena

    dzieki bo wyglada tak pysznie, że aż ją sobie zrobię ! 🙂

  • Martineza

    a jest jakiś powód, że nie można jej jeść w 2 fazie?

    • Tylko jeden – pomidory 🙂 Można pominąć. I bez koncentratu będzie dobra.

  • Asia R

    Dziś zrobiłam zupę jest pyszna poczestowalam męża i stwierdził że jest super, mocno doprawilam suszona papryką i zmiksowalam mikserem naprawdę udała mi się ta zupa. Zjadlam dwie miseczki z komosem ryżowym, nie dodałam białka, ale na kolację będzie sałatka z tuńczyka z marchewką, jabłkiem, sosem z ogórka.

  • Monika S

    A czy te zupe mozna jesc w fazie drugiej na obiad lub kolacje,oczywiscie z proteinami?

  • Jeśli pominiemy pomidory – to tak, można w 2. fazie. Można wówczas wzbogacić zupę np. selerem naciowym, kapustą.

  • Monika S

    Dziekuje bardzo za odpowiedz:)To dopiero moj drugi dzien i mimo tego,ze dosc dlugo przygotowywalam sie do tej diety to jeszcze sie gubie.

  • Nika

    Witajcie, ja robie te zupe w 2 fazie z samej papryki + przyprawy. Nie wyszedl mi schab pieczony z grzybami ( suchy jakis i ogolnie nie), ale szkoda mi bylo wyrzucac, wiec dodaje 120 Gram do zupy i obiad gotowy, bialko jest i naprawde nie czuc, ze nie wyszlo ;). Czy mozna zjesc taka przekaske ( proteiny+ warzywa) , tylko z 60 g miesa ? Pozdrawiam