Przepisy

Zupa pomidorowa z warzywami i soczewicą

Pyszne odkrycie ostatnich dni – aromatyczna, sycąca i zdrowa zupa na bazie pomidorów, z warzywami, soczewicą i mleczkiem kokosowym. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 batat,
  • szklanka soczewicy,
  • 3 łyżki oleju,
  • litr wody,
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego),
  • puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady),
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: kolendra lub natka pietruszki.
  1. Obrać batat.
  2. Pora i seler naciowy pokroić na plasterki, marchewkę na półplasterki, batata w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać olej, dodać do niego pora i podsmażać przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  4. Po chwili dodać pozostałe pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Zalać całość wodą.
  5. Gotować aż do miękkości soczewicy, czyli ok. 20-25 minut.
  6. Na końcu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodać passatę pomidorową i mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy.
  7. Gotować jeszcze 5 minut.
  8. Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.

Mój komentarz:
Przepis wypatrzyłam u Lifemanagerki i oczywiście dopasowałam je do zasad diety przyspieszającej metabolizm. Gorąco polecam, bo jest to jedno z tych dań, które podnoszą na duchu – jest przyjemnie rozgrzewająca i pyszna w smaku, i na pewno nie sprawia wrażenia dietetycznej 😉

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

10 komentarzy

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *