6 mleczek kokosowych, które można jeść bez obaw + 24 sprawdzone przepisy
Mleczko kokosowe to zdrowy, wartościowy dodatek do dań, jednak pod warunkiem, że nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Sam kokos i woda – to skład idealny. Które dostępne na rynku mleczka spełniają te warunki?
Przede wszystkim musimy zawsze przeczytać skład produktu i nie kupować, jeśli zawiera następujące dodatki:
- Stabilizatory, których zadaniem jest zapewnić mleczku odpowiednią konsystencję. Odpowiednia gęstość produktu powinna być zapewniona przez miąższ kokosa, który jest bardzo tłustym owocem, a nie przez dodatek stabilizatora.
- Emulgatory, czyli konserwanty. Czysta chemia.
- Przeciwutleniacze, takie jak np. pirosiarczyn sodu E223, który jest obecny w bardzo wielu produktach i niebezpieczne może być jego przedawkowanie.
- Witaminę C. Samo mleczko kokosowe to między innymi źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale też ma pozytywny wpływ na naszą skórę i wspomaga syntezę kolagenu. W mleczku kokosowym znajdziemy też witaminy z grupy B, mangan, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i selen.
- Zwróćcie też uwagę na zawartość tłuszczu – w tym przypadku im więcej tłuszczu, tym mleczko jest bardziej wartościowe. Tłuszcz z kokosa to zdrowy tłuszcz i ma nie sensu kupować kokosowych produktów light, które kwalifikują się do produktów przetworzonych – został usunięty z nich występujący naturalnie w kokosie tłuszcz. W podanych poniżej przykładać zawartość tłuszczu wynosi minimym 60%, a często oscyluje w okolicy 80%.
Uwaga – guma guar (E412) jest dopuszczalna jako składnik mleczka. Jest to substancja naturalna, pochodząca z nasion drzewa Cyamopsis tetragonolobus. Jest dozwolona na diecie przyspieszającej metabolizm. Jako ciekawostkę dodam, że guma ksantanowa również jest dozwolona.
Samo mleczko zawiera witaminy, mangan, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i selen. Ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe.
Jaka jest różnica między mleczkiem a mlekiem kokosowym?
W dużym uproszczeniu – mleczko występuje najczęściej w puszce (przeważnie 400 ml), a mleko w kartonie (1 litr). Mleczko jest gęstsze i bardziej tłuste, wykorzystywane do sosów curry, ciast czy kremów. Mleko z kolei jest rzadsze i nadaje się do różnego rodzaju koktajli, smoothie i puddingów z chia. Mleczko w razie potrzeby można rozrzedzić do konsystencji mleka.
W zestawieniu uwzględniłam tylko mleczka.
Poniższe zestawienie pokazuje przykładowe, najczęściej spotykane mleczka, które mają dobry skład, ale na rynku na pewno jest ich więcej – po prostu czytajcie etykiety.
Asian Flavour (Biedronka)
Wcześniej nazywało się „Smaki świata” (biało-turkusowe opakowanie) i nie jest dla mnie jasne, czy „Asian Flavour” i „Smaki świata” występują w Biedronce równocześnie, czy też jedno mleczko zastąpiło drugie. Mają taki sam skład.
Skład: ekstrakt z kokosa 83%, woda, guma guar.
Cena: 6 zł/400 ml.
Dostępne w Biedronce.
EnerBIO (Rossmann)
Nazywa się teraz „napój kokosowy”, ale jest to dokładnie ten sam produkt, który wcześniej występował pod nazwą „mleczko kokosowe”.
Skład: orzechy kokosowe 65% z kontrolowanej biologicznie uprawy, woda 35%.
Cena: 10,29 zł/400 ml.
Dostępne w sieci drogerii Rossmann.
Real Thai
Skład: ekstrakt z kokosa 85%, woda.
Cena: ok. 9 zł/400 ml.
Dostępne w niektórych supermarketach (np. Auchan, Carrefour) i w sklepach ze zdrową żywnością.
Aroy-D
Skład: ekstrakt z kokosa 60%, woda.
Cena: ok. 12 zł/400 ml.
Dostępne w niektórych supermarketach, ekosklepach stacjonarnych i internetowych.
Cocomi (eko)
Skład: ekologiczny kokos 60%, woda, guma guar.
Cena: ok. 8 zł/400 ml.
Dostępny w ekosklepach stacjonarnych i internetowych.
Terrasana (bio)
Skład: woda, miąższ kokosowy.
Cena: ok. 9-10 zł/400 ml.
Dostępny w ekosklepach stacjonarnych i internetowych.
Do jakich dań można wykorzystać mleczko kokosowe?
Jest bardzo uniwersalne: sprawdza się jako składnik zup i dań obiadowych, ale także deserów. Kremowa konsystencja i egzotyczny smak mleczka kokosowego automatycznie wnoszą dania na wyższy poziom.
Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm jest dozwolone w 3. fazie tej diety – pełni rolę zdrowego tłuszczu. Poza dietą to świetny zamiennik nabiału, co doceniają zwłaszcza weganie.
Wszystkie wymienione poniżej potrawy przygotowałam osobiście i zaręczam, że są pyszne. Są to dania Diety Przyspieszającej Metabolizm – nie zawierają pszenicy, cukru, nabiału ani sztucznych dodatków.
Śniadania
- Kokosowa owsianka ze śliwkami
- Omlet kokosowy z jagodami
- Owsianka z jagodami i mleczkiem kokosowym
- Pudding dyniowy
Zupy
- Zupa z fasolką szparagową i koperkiem
- Zupa pomidorowa z warzywami i soczewicą
- Szybka zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
- Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym
- Krem z batatów z imbirem i mleczkiem kokosowym
- Zupa marchwiowo-kokosowa z curry
- Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym
- Zupa krem z kalafiora i pora
Drugie dania
- Indyjska potrawka z warzywami
- Kurczak curry z dynią i cieciorką
- Kokosowe curry z kurczakiem
- Kurczak curry z batatami
- Kokosowy dal z botwinką
- Curry rybne
Desery
- Ciasto z batatów
- Lody kokosowo-kakaowe
- Lody czekoladowe z batata
- Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową
- Krem czekoladowy z dyni
Zobacz także: 12 zdrowych słodkości kokosowych
14 komentarzy
Ewelina
Czy w trzeciej fazie mozna az pol szklanki platkow owsianych?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Pół w namoczonych/ugotowanych, czyli 1/4 suchych. W podlinkowanym przepisie faktycznie była nieścisłość, poprawiłam (dzięki za czujność). To stary przepis z czasów, gdy panowało zamieszanie z porcjami i zasady nie były tak jasno określone jak teraz.
Beata Szaban
Czy jest mozliwe zeby na poczatku przytyc? Wczoraj zaczęłam dietę a dzisiaj waga o kilogram więcej 🙁
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może się tak czasem zdarzyć u osoby, która wcześniej była na diecie mocno niskokalorycznej – wtedy potrzeba cierpliwości, żeby metabolizm na powrót rozruszać. I absolutnie nie ważyć się codziennie, a raz w tygodniu w piątek rano.
Joanna
A czy na diecie można pić wodę kokosową? Jeśli tak, w których fazach?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Skoro kokos = zdrowy tłuszcz = faza 3.
Tajskie kokosy=niewolnictwo wśród małpek
Kokosy w Tajlandii są zbierane przez małpki niewolniczki, które całe życie spędzają na łańcuchach i którym wyrywa się kły! Są porywane jako maluchy jeszcze! Zachęcam do bojkotu produktów kokosowych z Tajlandii, inne kraje używają maszyn a nie zwierząt!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Monika
Niestety Real Thai nie ma już tak dobrego składu. Wprowadzili zieloną wersję Organic, a to czarne popsuli 🙁