6 powodów, dla których warto jeść węglowodany

Koresponduję ostatnio z jedną z czytelniczek bloga, której historia jest bardzo charakterystyczna dla wielu odchudzających się kobiet. Otóż czytelniczka ta, lat 64, od paru lat usiłowała zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu wyeliminowała ze swojej diety węglowodany i to do tego stopnia, że nawet warzywa wybierała o niskim IG.

W zasadzie przez cały czas jadła tak jak w 2. fazie diety, tyle że 3 posiłki dziennie, a w razie głodu miała w torebce przygotowane białko. Zrezygnowała całkowicie z alkoholu, chodziła na siłownię, uprawiała nordic walking, pilates, zumbę, jogę. I co? I nic, waga stała w miejscu i nie chciała drgnąć. W końcu postanowiła spróbować diety przyspieszającej metabolizm. Pisała mi, że sama nie wierzy, że zaczęła jeść kaszę i owoce, które uwielbia, a których unikała od lat i generalnie zaczęła jeść więcej niż w ostatnich latach. I właśnie dziś dostałam od niej bardzo radosnego maila, w którym donosi, że zaczyna 2. tydzień diety i zrzuciła właśnie 2 kg. W ciągu 9 dni dokonała czegoś, co nie udawało się przez ostatnich kilka lat. Cud?

W zasadzie ja też, na własne życzenie, padłam ofiarą diety bezwęglowodanowej, o czym wielokrotnie wspominałam, a kiedyś może napiszę coś więcej.

Nie ma co do tego wątpliwości: węglowodany są dobre, a rezygnacja z nich to duży błąd. Najlepsze są oczywiście te złożone, których dostarczą nam np. płatki owsiane, ryż brązowy, kasze itd.

Warto jeść węglowodany, ponieważ:

  1. Są niezbędne do szybkiego metabolizmu. Kiedy wyeliminujemy z jadłospisu jakąś ważną grupę produktów np. tłuszcze czy węglowodany, spowodujemy zaburzenie przemiany materii. Dla metabolizmu najlepszy jest model diety urozmaiconej, czyli wszystkiego po trochu.
  2. Odstawienie na jakiś czas węglowodanów spowoduje, że każdy powrót do nich spowoduje szybki przyrost wagi. Tę prawidłowość potwierdzi każda osoba, która próbowała porzucić dietę bezwęglowodanową. Nie da się tego zrobić bezkarnie.
  3. Węglowodany to paliwo dla naszego mózgu, a dokładnie glukoza, której mu dostarczają. Kiedy jej zabraknie, mogą pojawić się zaburzenia koncentracji, niepokój, rozdrażnienie. I choć osoby na diecie bez węglowodanów początkowo czują się bardzo dobrze, po kilku tygodniach może przyjść kryzys i pogorszenie samopoczucia.
  4. Co ważne, większość węglowodanów zawiera tryptofan, który prowadzi do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. To właśnie dlatego większość z nas tak chętnie sięga po węglowodany.
  5. Ich brak przez dłuższy czas w naszym menu może spowodować zbyt duże zakwaszenie organizmu, niedobory ważnych składników odżywczych, dnę moczanową, zwiększenie poziomu cholesterolu (bo niejako automatycznie jemy wtedy więcej tłuszczów), a nawet może przyczyniać się do miażdżycy. Zobacz także wpis Siła warzyw alkalizujących, czyli strzeż się diety Dukana.
  6. Węglowodany są po prostu bardzo smaczne i zróżnicowane smakowo, zapewniają wiele doznań kulinarnych. Płatki owsiane czy kasza jaglana z owocami bądź kasza gryczana z warzywami – to nie tylko wartościowe, ale także przepyszne posiłki stanowiące wspaniałe urozmaicenie naszej codziennej diety.