Błyskawiczna zupa krem z pomidorów
Naprawdę szybka zupa tylko 3 z składników i jak na tę prostotę zaskakująco smaczna i aromatyczna. Taki przepis warto mieć na podorędziu, gdy chcemy szybko zjeść coś zdrowego i sycącego.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., bez ograniczeń ilościowych. Składniki na 2 miseczki zupy, można zwielokrotnić wg potrzeb.
Składniki:
- karton przecieru pomidorowego 500 g (lub 1 kg pomidorów obranych ze skórki),
- 2 ząbki czosnku,
- 6 listków bazylii lub pół łyżeczki suszonej,
- sól i pieprz do smaku.
- W garnku rozgrzać kilka łyżek wody i wrzucić do niej czosnek pokrojony na plasterki.
- Smażyć czosnek, aż zacznie intensywnie pachnieć (ok. 1 minutę), dodać pomidory i szklankę wody.
- Gotować, aż zupa zawrze. Jeśli używamy świeżych pomidorów, można pogotować dłużej, aż zupa ciut zgęstnieje.
- Dodać bazylię, sól, pieprz do smaku i całość zmiksować.
Mój komentarz:
Przepis wypatrzyłam u Lifemanagerki. Smak tej prostej zupy naprawdę mnie zaskoczył, okazuje się, że nie zawsze konieczne jest gotowanie zupy na wywarze z warzyw, aby zapewnić jej smak.
W fazie 1. zupa może być przekąską zastępującą pomidory. Można też zrobić ją trochę rzadszą i zjeść na obiad ze szklanką ugotowanego brązowego ryżu.
Z kolei fazie 3. można czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek lub dodać oliwę do porcji na talerzu. Można też wzbogacić zupę dodatkiem mleczka kokosowego.