Przepisy

Błyskawiczna zupa krem z pomidorów

Naprawdę szybka zupa tylko 3 z składników i jak na tę prostotę zaskakująco smaczna i aromatyczna.  Taki przepis warto mieć na podorędziu, gdy chcemy szybko zjeść coś zdrowego i sycącego. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., bez ograniczeń ilościowych. Składniki na 2 miseczki zupy, można zwielokrotnić wg potrzeb.

Składniki:

  • karton przecieru pomidorowego 500 g (lub 1 kg pomidorów obranych ze skórki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 listków bazylii lub pół łyżeczki suszonej,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. W garnku rozgrzać kilka łyżek wody i wrzucić do niej czosnek pokrojony na plasterki.
  2. Smażyć czosnek, aż zacznie intensywnie pachnieć (ok. 1 minutę), dodać pomidory i szklankę wody.
  3. Gotować, aż zupa zawrze. Jeśli używamy świeżych pomidorów, można pogotować dłużej, aż zupa ciut zgęstnieje.
  4. Dodać bazylię, sól, pieprz do smaku i całość zmiksować.

Mój komentarz:
Przepis wypatrzyłam u Lifemanagerki. Smak tej prostej zupy naprawdę mnie zaskoczył, okazuje się, że nie zawsze konieczne jest gotowanie zupy na wywarze z warzyw, aby zapewnić jej smak.

W fazie 1. zupa może być przekąską zastępującą pomidory. Można też zrobić ją trochę rzadszą i zjeść na obiad ze szklanką ugotowanego brązowego ryżu.

Z kolei fazie 3. można czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek lub dodać oliwę do porcji na talerzu. Można też wzbogacić zupę dodatkiem mleczka kokosowego.




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

10 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Bożena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *