Przepisy

Brownie z dynią

Jesienne brownie z dynią, której dodatek sprawia, że jest przyjemnie wilgotne. Skórka z pomarańczy podkręca czekoladowy smak. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 8 kawałków. Dla fazy 1. lub 3. Dozwolona ilość: 3-4 kawałki.

Zobacz także: Metaboliczne brownie

Składniki:

  • 2 białka (faza 1.) lub 2 całe jaja (faza 3.),
  • szklanka pure z dyni*,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (faza 1. i 3) lub gryczanej czy orkiszowej (faza 1.),
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.

* pure z dyni – ugotowaną do miękkości dynię zmiksować

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Białka lub całe jaja wymieszać z pure z dyni oraz ekstraktem waniliowym.
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do formy 20 x 30 cm lub zbliżonej (może być też okrągła tortownica ok. 25 cm).
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut. Ciasto ma być w środku wilgotne, nieprzesuszone.

Mój komentarz:
Przepis opracowałam na podstawie podobnego znalezionego na blogu Fitfoodiefinds.com. W przeciwieństwie do dość podobnego metabolicznego brownie nie jest suche, a wręcz przeciwnie, dodatek dyni sprawia, że jest przyjemnie wilgotne. Smakuje czekoladowo, sugeruję dodać skórkę pomarańczy, aby podkręcić smak, nie jest też zbyt słodkie, choć nie ma przeciwwskazań, aby dodać trochę więcej ksylitolu.

Brownie polecam przede wszystkim na śniadanie, z dodatkiem owoców, a w fazie 3. także zdrowych tłuszczy, np. orzechów. W fazie 3. można zamiast mąki owsianej użyć kokosowej lub migdałowej, wówczas trzeba doliczyć je do tłuszczy w posiłku.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

50 komentarzy

Skomentuj Ewa - SzybkaPrzemiana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *