
Chia/szałwia hiszpańska
Niewinne ziarna kryją w sobie moc. Według danych pochodzących od Haylie Pomroy, autorki diety przyspieszającej metabolizm, chia, inaczej szałwia hiszpańska zawiera:
- więcej kwasów omega 3 niż łosoś,
- więcej wapnia niż mleko,
- więcej żelaza niż szpinak,
- więcej błonnika niż siemię lniane,
- więcej potasu niż banany,
- więcej przeciwutleniaczy niż jagody.
Wykorzystanie chia na diecie przyspieszającej metabolizm
- jest zaliczana do zdrowych tłuszczy, a więc dozwolona tylko w 3. fazie,
- dozwolona ilość: 1/4 szklanki na porcję (analogicznie jak inne ziarna czy orzechy w 3. fazie),
- nasiona chia nie wymagają gotowania, a do tego mają właściwości żelujące, czyli jeśli zalejemy je mlekiem, w ciągu kilku godzin uzyskamy gęsty pudding; inne zastosowanie na diecie: składnik granoli lub sosu.
- na blogu mam na razie jeden przepis z chia – na pudding czekoladowy (polecam), z czasem mam nadzieję zamieścić ich więcej.
Cena i dostępność
Nie udało mi się kupić nasion chia w dziale (dość rozbudowanym) ze zdrową żywnością w supermarkecie, ale poratował mnie Rossman (zobacz także 12 produktów z Rossmana przydatnych na diecie). Na pewno będzie dostępna także w sklepach z żywnością eko, bo stała się ostatnio modna, jako tzw. superfood.
Nie jest tania, np. w Rossmannie opakowanie 200 gr kosztuje więcej niż 20 zł. Jednak widzę, że w sklepach internetowych można spokojnie kupić 1 kg nasion chia już za 25 zł, a widziałam też lepsze okazje cenowe (wystarczy wpisać “chia” w wyszukiwarkę Ceneo). Najlepiej zatem kupować przez Internet, bo małe opakowania w sklepach z ekożywnością czy we wspomnianym już Rossmannie wychodzą znacznie drożej.
Chia kontra siemię lniane
Pojawiają się ostatnio głosy, że zachwycamy się obcymi produktami, a nie doceniamy rodzimych. Szczególnie często wymienia się siemię lniane jako odpowiednik szałwii hiszpańskiej. Obie rośliny mają prawie że “cudowne” właściwości, a siemię lniane, podobnie jak chia ma właściwości żelujące i można z niego robić również różnego rodzaju puddingi. Więcej na ten temat napiszę, gdy przetestuję jego przydatność pod kątem diety.
Jeśli masz doświadczenia ze stosowaniem chia lub siemienia lnianego na diecie, proszę o pozostawienie komentarza.


7 komentarzy
Kuba
Chciałbym podzielić się bardzo fajnym przepisem na śniadanie oparte na nasionach chia – pyszne i przetestowane http://dietomat.pl/artykul/nasiona-chia-na-sniadanie
Małgosia K.
Chia w przeciwieństwie do siemienia lnianego nie wymaga mielenia. Składniki zawarte w nasionach lnu są łatwiej przyswajają po zmieleniu. Zaleca się mielenie nasion tuż przed spożyciem, żeby wydobyć z nich jak najwięcej wartości odżywczych 🙂
Pozdrawiam
SzczyptaSmaQ.blogspot.com 🙂
BasiaU
w przyszłym tygodniu w lidlu ( tj. od 01.10.15) będzie w ofercie w lidlu : nasiona chia 6,69zł/250g, amarantus ziarna 5,99zł/250g i ksylitol 11,99zł/250g
Ja od poniedziałku wystartowałam z dietą 🙂 . Powyższe podaję dla zainteresowanych – dziś wpadła mi gazetka lidla w ręce 😉
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dzięki za cynk 🙂
Agnieszka P.
w któej fazie i do jakich posiłków mozna stosowac te nasiona?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Chia jest traktowana na diecie jako tłuszcz, więc tylko w 3. fazie. 1/4 szklanki przed namoczeniem.
Pingback: