Chleb orkiszowy
Bardzo smaczny chleb smakujący jak tradycyjne pieczywo, pięknie pachnący, z chrupiącą skórką. Idealny do kanapek czy tostów.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 24 porcje.
Składniki na 2 bochenki chleba:
- 800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 600 ml ciepłej wody,
- nasiona czarnuszki do posypania.
- Mąkę i sól wymieszać.
- Dodać drożdże i ponownie wymieszać.
- Dodać ksylitol i wodę, znów pomieszać.
- Wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto jest wdzięczne do wyrabiania i elastyczne. Jeśli będzie się kleić, nie dosypywać mąki.
- Dwie małe keksówki (21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do każdej połowę ciasta. Wcisnąć ciasto w narożniki.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 1,5 godziny lub dłużej), aż ciasto podwoi objętość. Ja włączam palnik kuchenki na minimalne grzanie i po obu stronach stawiam foremki. Po 1,5 godziny jest już odpowiednio wyrośnięte.
- Gdy chlebki wyrosną, posmarować wodą i posypać czarnuszką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 50-60 minut. Chlebki są upieczone, gdy zbrązowieją i po uderzeniu w spód brzmią głucho.
Mój komentarz:
Przepis, z modyfikacjami, pochodzi z bloga mojewypieki.com. Bardzo smaczny chleb, z chrupiącą skórką, na pewno usatysfakcjonuje wielbicieli tradycyjnego pieczywa. Tania alternatywa dla drogiego chleba esseńskiego, choć można go jeść tylko w 1. fazie.
Jeśli chodzi o przechowywanie, taki domowy chleb niezawierający polepszaczy, konserwantów szybko czerstwieje, dlatego warto go zamrozić w kromkach.
Jeśli chodzi o wielkość porcji, każdy bochenek kroimy na 12 kromek. Dozwolona porcja to jedna kromka.