Ciasto cytrynowe z cieciorki

Lubicie eksperymenty? Ja tak 馃檪 Oto b艂yskawiczne do przygotowania mega zdrowe ciasto cytrynowe bez m膮ki i cukru. Na艂adowane sk艂adnikami od偶ywczymi: warto艣ciowym bia艂kiem ro艣linnym, witaminami i mikroelementami.聽

Danie diety przyspieszaj膮cej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Sk艂adniki na 8 porcji przek膮skowych.聽

Sk艂adniki:

  • 1 puszka cieciorki,
  • 3 jaja eko,
  • 60 g pestek s艂onecznika lub p艂atk贸w migda艂owych,
  • 50 g oleju kokosowego, rozpuszczonego do temperatury pokojowej (poza diet膮 mo偶e by膰 50 g mas艂a),
  • 4 艂y偶ki ksylitolu (poza diet膮 3 艂y偶ki miodu),
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • sk贸rka otarta z jednej cytryny,
  • sok z po艂owy cytryny.
  1. Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 180 stopni.
  2. Cieciork臋 ods膮czy膰, przep艂uka膰 i dok艂adnie zmiksowa膰 z jajami.
  3. Nast臋pnie doda膰 s艂onecznik (lub migda艂y) i zn贸w dok艂adnie zmiksowa膰.
  4. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki, zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋.
  5. Ciasto prze艂o偶y膰 do ma艂ej keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  6. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Kroi膰, gdy wystygnie.

M贸j komentarz:
Przepis powsta艂 na podstawie inspiracji podobnym przepisem na blogu Lekki Brzusio.

Przyznam, 偶e w czasie robienia tego ciasta, zastanawia艂am si臋, czy to mo偶e si臋 uda膰 – czy z cieciorki mo偶e powsta膰 ciasto? Okaza艂o si臋, 偶e jak najbardziej, cho膰 ma troch臋 inn膮 struktur臋, ni偶 tradycyjne ciasto – jest bardziej wilgotne i delikatne. Jego konsystencja nie jest sucha, lecz jakby lekko kremowa. Sk贸rka cytrynowa ma za zadanie zdominowa膰 smak cieciorki, kt贸ry nie ka偶demu b臋dzie odpowiada膰, ale te偶 nie ka偶dy go wyczuje. Polecam po prostu spr贸bowa膰, ten typ ciasta na pewno znajdzie swoich gor膮cych zwolennik贸w, cho膰 pewnie nie wszystkim posmakuje. Moim zdaniem ciasto jest bardzo smaczne, idealne do fili偶anki kawy zbo偶owej.