Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe na śniadanie? Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie w fazie 3. Z podanych składników wyjdzie 8 porcji.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki surowej mąki migdałowej (tzn. z migdałów nieprażonych, ja zmieliłam po prostu migdały),
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej,
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- szklanka startej cukinii,
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Małą prostokątną blaszkę (u mnie mała keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
2. Wymieszaj dokładnie (ręcznie lub mikserem) mąkę, kakao, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Dodać jaja, olej i ksylitol. Znów dokładnie wymieszać.
4. Dorzucić do całości cukinię i orzechy, wymieszać ręcznie.
5. Przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mój komentarz:
Jest to oryginalny przepis H. Pomroy z jej strony internetowej, z moimi bardzo drobnymi modyfikacjami. Cukinia jest w cieście zupełnie niewyczuwalna, nadaje jednak wilgotności i jak sądzę objętości. Zresztą wykorzystanie cukinii jako składnik czekoladowego ciasta nie jest niczym nowym, widywałam wiele zwykłych, niedietetycznych przepisów na ciasta czekoladowe w cukinią.
Do takiego śniadania można zjeść jeszcze warzywa oraz owoc.