Przepisy

Ciasto czekoladowe z patatami i tahini

Ciasto jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i prawie nie różni się od tradycyjnego ciasta czekoladowego, mimo że pozbawione jest mąki, nabiału i cukru.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych lub 6 porcji śniadaniowych.

Składniki:

  • jeden duży patat (ok. 450 g),
  • szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 2 jaja,
  • szklanka ksylitolu,
  • 3 łyżeczki tahini,
  • 3 czubate łyżeczki oleju kokosowego (można zastąpić innym zdrowym tłuszczem),
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.
  1. Patata obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Gdy przestygnie, zmiksować na pure.
  2. Jaja zmiksować dokładnie z ksylitolem, dodać pure z patata, wymieszać.
  3. Dodać pozostałe składniki (olej kokosowy lekko podgrzać, by osiągnął płynną konsystencję). Dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do małej blaszki (np. tortownicy 20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Piec 35-40 minut do suchego patyczka.

Mój komentarz:
Ciasto jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i prawie nie różni się od tradycyjnego ciasta czekoladowego, mimo że pozbawione jest mąki, nabiału i cukru. Patat jest niewyczuwalny. Kolejny przykład na to, że można całkowicie zrezygnować z kontrowersyjnych składników i wciąż cieszyć się doskonałym smakiem.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

21 komentarzy

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *