Ciasto kokosowe ze śliwkami
Kolejny smakołyk w kategorii zdrowe słodkości – bez cukru, mąki pszennej, nabiału i glutenu. Lekkie i smaczne ciasto biszkoptowe z mąki kokosowej, z owocami.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 6 porcji.
Składniki:
- 6 jaj,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 4 czubate łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki (u mnie mrożone, całe opakowanie Hortexu), mogą być też wiśnie, maliny lub inne owoce 3-fazowe,
- do posypania śliwek: 1 łyżeczka cynamonu i łyżeczka ksylitolu.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol.
- Do piany delikatnie wmieszać żółtka, a następnie dodać mąkę kokosową, olej i proszek do pieczenia. Mogą zostać grudki od mąki – nic się nie stanie.
- Masę przełożyć do małej blaszki do pieczenia (u mnie tortownica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu (zamrożonych owoców nie rozmrażamy – kładziemy na ciasto zamrożone). Posypać cynamonem i ksylitolem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Uwaga, gdy używasz owoców świeżych, nie mrożonych, czas pieczenia będzie krótszy, ok. 30 minut.
Mój komentarz:
To przepis podpatrzony przez czytelniczki na kotlet.tv, dopasowany do potrzeb diety. Słodkie śliwki z cynamonem dobrze komponują się z lekkim kokosowym biszkoptem. Owoców w jednej porcji jak na śniadanie jest za mało – trzeba uzupełnić.
Przed jedną rzeczą muszę jednak ostrzec – śliwki barwią ciasto (tylko w miejscu, gdzie się z nim stykają) na ciemnofioletowo 🙂 Na smak nie ma to wpływu, jednak jeśli chcecie podać to ciasto gościom, wybierzcie inny owoc, np. wiśnie czy maliny.