Ciasto marchewkowe z orzechami
Aromatyczne, korzenne, o pięknym pomarańczowym kolorze, prawie nie różni się w smaku od „niedietetycznych” ciast marchewkowych. Śmiało można podać gościom do kawy, będzie także idealne dla dzieci jako lepsza i zdrowsza wersja słodyczy.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3.
Składniki na 4 porcje śniadaniowe (+ owoc, + warzywa) lub 8 porcji na przekąski (+ warzywa).
Składniki:
- 400 g marchewki drobno startej,
- 130 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (w blenderze czy młynku do kawy),
- 4 jajka,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub kokosowego,
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta imbiru,
- szczypta soli.
- 50 g orzechów (u mnie mieszanka nerkowców i włoskich).
Przepis nadesłała czytelniczka bloga Wiśka. Dziękuję!
1. Zmielone płatki wymieszać z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli.
3. Marchewkę wymieszać z żółtkami dodać oliwę oraz suche składniki, na koniec dodać pianę z białek.
4. Masę przełożyć do tortownicy 18 cm, piec w temperaturze 180 stopni, przez 50-60 minut – to tzw. suchego patyczka. Ja użyłam małej formy prostokątnej.
Mój komentarz:
Wiele czytelniczek donosiło, że ciasto jest pyszne – potwierdzam. Aromatyczne, korzenne, o pięknym pomarańczowym kolorze, prawie nie różni się w smaku od „niedietetycznych” ciast marchewkowych. Śmiało można podać gościom do kawy, będzie także idealne dla dzieci jako lepsza i zdrowsza wersja słodyczy.
Co ważne, w ramach śniadania można zjeść naprawdę dużą porcję (wielkości 2 kawałków pokazanych na zdjęciu) – sprawdziłam to dokładnie i 1/4 ciasta zawiera jedno jajko, 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/4 łyżki tłuszczu, pół garści orzechów i sporo marchwi, czyli wszystko gra. Można do takiego śniadania zjeść jeszcze owoc i warzywa.
Jako przekąska – 1/8 całego ciasta, czyli pół kawałka śniadaniowego.