Przepisy

Ciasto z batatów

To bardzo ciekawy i oryginalny przepis na ciasto z batatów i mleczka kokosowego. Wypatrzyłam go na blogu Madame Edith, lecz dopasowałam do zasad diety. Edith napisała: “Jest tak cudownie wilgotne i pachnie tak potwornie smacznie, że nie można się przy nim opanować. To zupełnie inny wymiar ciasta.” Po takiej rekomendacji nie można nie spróbować! 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Przekąska lub dodatek do dania głównego. Ciasto podzielić na 8 porcji i jeść 1-2 porcje na posiłek (mleczka kokosowego, czyli zdrowego tłuszczu w jednym kawałku jest relatywnie mało, ale ciasto jest bardzo sycące). 

Składniki:

    • 1 kg batatów,
    • 300 ml mleczka kokosowego* bez dodatków chemicznych (tutaj przykłady mleczek) – to ważny warunek, zwykłe mleczko jest mało tłuste i ciasto może się nie udać,
    • 1/2 szklanki ksylitolu,
    • 3 jaja,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • skórka otarta z 1 limonki.
  1. Bataty ze skórką przekrój wzdłuż i ugotuj do miękkości.
  2. Wystudź i obierz ze skórki. Dokładnie zmiksuj blenderem.
  3. Do zmiksowanych batatów dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Małą tortownicę ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 80-90 minut, sprawdzając po 60 minutach. Powinno być zrumienione na wierzchu. Zostaw do całkowitego wystudzenia (można studzić w wyłączonym piekarniku).

* Pozostałe 100 ml mleczka kokosowego (puszka zawiera 400 ml) można wykorzystać do kokosowej owsianki.

Mój komentarz:
Przepis ten kilka miesięcy temu otrzymali subskrybenci mojego newslettera – jeśli chcesz otrzymywać najciekawsze przepisy jako pierwsza/y, zapraszam do zapisania się.

Wypiek nie ma typowej konsystencji ciasta, jest to raczej rodzaj kremowego musu, bardziej w stylu sernika. Jego smak trudno do czegoś porównać, bo składniki tworzą zupełnie nowe połączenie – jest słodki, jakby karmelowy, z delikatną nutką limonki. Na pewno wart wypróbowania jako miłe urozmaicenie na diecie lub zdrową słodkość poza dietą. Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

6 komentarzy

Skomentuj Dajana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *