Cytrynowe ciasto z cukinią

Wilgotne ciasto o cytrusowym aromacie, bez mąki  i cukru, z dodatkiem cukinii, której smak jest zupełnie niewyczuwalny. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 8 porcji śniadaniowych lub kolacyjnych.  

Składniki na 8 porcji:

  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki oleju np. z pestek winogron,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 1 szklanka startej na tarce cukinii.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok.
  2. Jajka roztrzep z olejem. Dodaj ksylitol, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec wmieszaj cukinię.
  3. Do misy z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki – małej keksówki lub innej niedużej formy.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krój, kiedy już zupełnie ostygnie.

Mój komentarz:
Ponieważ jest to ciasto na mące owsianej, jest trochę inne od tradycyjnego ciasta – wilgotne, lekko kleiste. Może nie każdy jest amatorem tego typu ciast, ale jeśli gustujesz właśnie w tego typu wypiekach, to będziesz zadowolona/y (ja właśnie gustuję). W smaku doskonale: słodkie i cytrynowe. Grunt, że nie zawiera mąki pszennej ani cukru, ma za to dodatek warzywny – to od razu plasuje je kategorii ciast korzystnych dla zdrowia i dla metabolizmu.