Cytrynowe ciasto z cukinią
Wilgotne ciasto o cytrusowym aromacie, bez mąki i cukru, z dodatkiem cukinii, której smak jest zupełnie niewyczuwalny.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 8 porcji śniadaniowych lub kolacyjnych.
Składniki na 8 porcji:
- 2 szklanki mąki owsianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 duże jajka,
- 1/2 szklanki oleju np. z pestek winogron,
- 1 szklanka ksylitolu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 1 szklanka startej na tarce cukinii.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok.
- Jajka roztrzep z olejem. Dodaj ksylitol, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec wmieszaj cukinię.
- Do misy z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki – małej keksówki lub innej niedużej formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krój, kiedy już zupełnie ostygnie.
Mój komentarz:
Ponieważ jest to ciasto na mące owsianej, jest trochę inne od tradycyjnego ciasta – wilgotne, lekko kleiste. Może nie każdy jest amatorem tego typu ciast, ale jeśli gustujesz właśnie w tego typu wypiekach, to będziesz zadowolona/y (ja właśnie gustuję). W smaku doskonale: słodkie i cytrynowe. Grunt, że nie zawiera mąki pszennej ani cukru, ma za to dodatek warzywny – to od razu plasuje je kategorii ciast korzystnych dla zdrowia i dla metabolizmu.