Frytki z batatów
Dodatek do dań fazy 3.
Składniki:
- jeden batat przeciętnej wielkości,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki białego pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.
1. Batata obrać i pokroić w kształt frytek o grubości ok. 1 cm.
2. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posypać przyprawami i skropić oliwą (inny wariant: pokrojone pataty wrzucić do miski, dodać przyprawy i oliwę, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na blachę).
4. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Przepis krąży po Internecie, widziałam go na wielu stronach, więc nie jestem w stanie podać autora.
Mój komentarz:
Kiedy wpadłam na pomysł zrobienia frytek z batatów, sądziłam, że jest on wyjątkowo oryginalny. Nic bardziej błędnego – wyszukiwarka podpowiedziała, że już istnieje wiele przepisów na to danie.
Ich smak oczywiście nie jest identyczny z frytkami z ziemniaków, ale i tak są pyszne. Słodki smak batatów ciekawie kontrastuje z pikantnymi przyprawami (w oryginalnym przepisie był jeszcze pieprz cayenne). Są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli nie dodamy oliwy – danie będzie dozwolone także w 1. fazie.