Po diecie

Jadłospis 4. fazy diety

Po raz pierwszy prezentuję na blogu propozycję jadłospisu dla osób, które zakończyły dietę i chcą utrzymać jej rezultaty oraz dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w sposób korzystny dla metabolizmu.

Co robić po zakończeniu diety, żeby utrzymać jej rezultaty, co mogę jeść, a czego unikać? To częste pytania. Wiele odpowiedzi zawarłam we wpisach:

Jak wynika z powyższych linków, są różne wersje tego,  jak można się odżywiać po zakończeniu diety, w tym jadłospisie przyjęłam następujące zasady:

  • jem produkty występujące na diecie przyspieszającej metabolizm, ale bez zachowania faz,
  • wprowadzam nabiał – zwłaszcza zalecany przez autorkę diety jogurt grecki oraz ser kozi (patrz wpis na temat nabiału), a także miód,
  • przekąski jem każdego dnia inne (na przemian owoce, proteiny i zdrowe tłuszcze), taka zmienność pobudza metabolizm,
  • piję kawę 1-2 dziennie, ostatnia najpóźniej o 15-ej (późniejsze zaburzają jakość snu) – kaw nie wymieniam w jadłospisie,
  • ziarna jem głównie rano, czasem do kolacji,
  • unikam jak ognia największych killerów metabolizmu: pszenicy i cukru, ale także soi, kukurydzy, jedzenia z konserwantami i chemicznymi dodatkami (jak np. wędliny sklepowe, zupy w proszku itp.), żywności typu „light” i „0% tłuszczu”,
  • takie zasady, jak śniadanie 30 min. po pobudce, posiłki do 3-3,5 godziny, picie wody, aktywność fizyczna, unikanie stresu – obowiązują zawsze,
  • systematycznie robię powtórki diety, żeby utrzymywać sprawny metabolizm.

Ten jadłospis to tylko przykład. Każdy powinien wypracować sobie taki sposób żywienia, który pozwoli mu z jednej strony mieć sporo swobody, a z drugiej – utrzymywać stałą wagę (jeśli waga systematycznie idzie w górę, to jest to znak, że trzeba przyjrzeć się temu, co jemy i co najwyraźniej nam nie służy, i wprowadzić modyfikacje).

Więcej informacji o 4. fazie diety

Na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie przeczytał wstępu: to nie jest jadłospis diety przyspieszającej metabolizm, to menu po zakończeniu diety. 

Poniedziałek

śniadanie: omlet z 2 jaj z pieczarkami, duży pomidor, truskawki

przekąska: pomarańcza

obiad: grillowana pierś kurczaka (dowolnej wielkości), grillowane warzywa (cukinia, papryka, czerwona cebula), miks sałat z sosem winegret, jabłko

przekąska: gruszka

kolacja: sałatka ze szpinaku lub/i rukoli, sera koziego, pomidora, czerwonej cebuli, sosu na bazie oliwy, czosnku, musztardy i miodu, kromka chleba orkiszowego

Wtorek

śniadanie: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, szklanka płatków owsianych, jabłko duszone z cynamonem, kilka orzechów włoskich

przekąska: 2 kabanosy bez konserwantów z Biedronki, ogórek

obiad: włoskie kulki mięsne w sosie pomidorowym, grillowana cukinia, szpinak z sosem winegret, maliny

przekąska: jajko na twardo, pomidor

kolacja: humus, owsiane tortille, seler naciowy, marchew

Środa

śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z łososiem wędzonym, sokiem z cytryny i koperkiem, ogórek, borówka amerykańska

przekąska: 2 łyżki humusu, seler naciowy

obiad: filet z kurczaka panierowany w jajku i smażony, fasolka szparagowa, pieczony patat

przekąska: garść migdałów, pomidor

kolacja: sałatka z kalafiora, pora i jajka na twardo z majonezem

Czwartek

śniadanie: jajecznica z 2 jaj, kromka chleba orkiszowego, sałatka z pomidorów i szczypiorku, jabłko

przekąska: grejpfrut

obiad: ryba z grilla z sokiem z cytryny i koperkiem, pieczony patat, surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek, gruszka

przekąska: truskawki

kolacja: sałatka ze szklanki makaronu orkiszowego, tuńczyka w sosie własnym, ogórków kiszonych, rzodkiewki, szczypiorku i sosu winegret na bazie oliwy z oliwek

Piątek

śniadanie: sałatka owocowa brzoskwinia + borówka amerykańska + truskawki, pół szklanki płatków owsianych, garść płatków migdałowych

przekąska: łosoś wędzony z ogórkiem

obiad: schab duszony z pieczarkami, kalafior, surówka z pomidora i ogórka kiszonego

przekąska: jajko na twardo z musztardą i rzodkiewką

kolacja: sałatka z papryki, pomidora i sera koziego z sosem winegret, kromka chleba orkiszowego

Sobota

śniadanie: małe opakowanie jogurtu greckiego, morele, garść orzechów włoskich

przekąska: awokado z pomidorem i czosnkiem

obiad: kurczak kokosowy z pieczonymi warzywami, gruszka

przekąska: 2 łyżki masła migdałowego, seler naciowy

kolacja: sałatka z pieczonego indyka, szklanki ugotowanego pęczaku, pomidora, ogórka, rzodkiewki i sosu na bazie oliwy z oliwek

Niedziela

śniadanie: kawałek brownie z kaszy jaglanej, brzoskwinia, sałatka z ogórka i tuńczyka z sosem na bazie oliwy z oliwek

przekąska: borówka amerykańska

obiad: łosoś z grilla, grillowana cukinia, pieczony patat, sałata z sosem winegret, arbuz

przekąska: jabłko pieczone z orzechami włoskimi i cynamonem

kolacja: sałatka jarzynowa tradycyjna, kromka chleba orkiszowego

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

  • Ania

    Mam pytanie
    Pszenica jest nie wskazana nawet po diecie i dla mnie to ok bo i tak nie jem niczego ci ja zawiera bo choruje na celiakie
    Interesuje mnie jaka jest opinia na temat mak bezglutenowych np Schar uniwersalna lub mix?
    Unikac czy uzywac?

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Skład mąki Schar to: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar. Co najmniej kilka składników nie jest zalecanych na DPM. Z bezglutenowych można stosować gryczaną, jaglaną.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *