Jadłospis 4. fazy diety
Po raz pierwszy prezentuję na blogu propozycję jadłospisu dla osób, które zakończyły dietę i chcą utrzymać jej rezultaty oraz dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w sposób korzystny dla metabolizmu.
Co robić po zakończeniu diety, żeby utrzymać jej rezultaty, co mogę jeść, a czego unikać? To częste pytania. Wiele odpowiedzi zawarłam we wpisach:
Jak wynika z powyższych linków, są różne wersje tego, jak można się odżywiać po zakończeniu diety, w tym jadłospisie przyjęłam następujące zasady:
- jem produkty występujące na diecie przyspieszającej metabolizm, ale bez zachowania faz,
- wprowadzam nabiał – zwłaszcza zalecany przez autorkę diety jogurt grecki oraz ser kozi (patrz wpis na temat nabiału), a także miód,
- przekąski jem każdego dnia inne (na przemian owoce, proteiny i zdrowe tłuszcze), taka zmienność pobudza metabolizm,
- piję kawę 1-2 dziennie, ostatnia najpóźniej o 15-ej (późniejsze zaburzają jakość snu) – kaw nie wymieniam w jadłospisie,
- ziarna jem głównie rano, czasem do kolacji,
- unikam jak ognia największych killerów metabolizmu: pszenicy i cukru, ale także soi, kukurydzy, jedzenia z konserwantami i chemicznymi dodatkami (jak np. wędliny sklepowe, zupy w proszku itp.), żywności typu „light” i „0% tłuszczu”,
- takie zasady, jak śniadanie 30 min. po pobudce, posiłki do 3-3,5 godziny, picie wody, aktywność fizyczna, unikanie stresu – obowiązują zawsze,
- systematycznie robię powtórki diety, żeby utrzymywać sprawny metabolizm.
Ten jadłospis to tylko przykład. Każdy powinien wypracować sobie taki sposób żywienia, który pozwoli mu z jednej strony mieć sporo swobody, a z drugiej – utrzymywać stałą wagę (jeśli waga systematycznie idzie w górę, to jest to znak, że trzeba przyjrzeć się temu, co jemy i co najwyraźniej nam nie służy, i wprowadzić modyfikacje).
Więcej informacji o 4. fazie diety
Na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie przeczytał wstępu: to nie jest jadłospis diety przyspieszającej metabolizm, to menu po zakończeniu diety.
Poniedziałek
śniadanie: omlet z 2 jaj z pieczarkami, duży pomidor, truskawki
przekąska: pomarańcza
obiad: grillowana pierś kurczaka (dowolnej wielkości), grillowane warzywa (cukinia, papryka, czerwona cebula), miks sałat z sosem winegret, jabłko
przekąska: gruszka
kolacja: sałatka ze szpinaku lub/i rukoli, sera koziego, pomidora, czerwonej cebuli, sosu na bazie oliwy, czosnku, musztardy i miodu, kromka chleba orkiszowego
Wtorek
śniadanie: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, szklanka płatków owsianych, jabłko duszone z cynamonem, kilka orzechów włoskich
przekąska: 2 kabanosy bez konserwantów z Biedronki, ogórek
obiad: włoskie kulki mięsne w sosie pomidorowym, grillowana cukinia, szpinak z sosem winegret, maliny
przekąska: jajko na twardo, pomidor
kolacja: humus, owsiane tortille, seler naciowy, marchew
Środa
śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z łososiem wędzonym, sokiem z cytryny i koperkiem, ogórek, borówka amerykańska
przekąska: 2 łyżki humusu, seler naciowy
obiad: filet z kurczaka panierowany w jajku i smażony, fasolka szparagowa, pieczony patat
przekąska: garść migdałów, pomidor
kolacja: sałatka z kalafiora, pora i jajka na twardo z majonezem
Czwartek
śniadanie: jajecznica z 2 jaj, kromka chleba orkiszowego, sałatka z pomidorów i szczypiorku, jabłko
przekąska: grejpfrut
obiad: ryba z grilla z sokiem z cytryny i koperkiem, pieczony patat, surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek, gruszka
przekąska: truskawki
kolacja: sałatka ze szklanki makaronu orkiszowego, tuńczyka w sosie własnym, ogórków kiszonych, rzodkiewki, szczypiorku i sosu winegret na bazie oliwy z oliwek
Piątek
śniadanie: sałatka owocowa brzoskwinia + borówka amerykańska + truskawki, pół szklanki płatków owsianych, garść płatków migdałowych
przekąska: łosoś wędzony z ogórkiem
obiad: schab duszony z pieczarkami, kalafior, surówka z pomidora i ogórka kiszonego
przekąska: jajko na twardo z musztardą i rzodkiewką
kolacja: sałatka z papryki, pomidora i sera koziego z sosem winegret, kromka chleba orkiszowego
Sobota
śniadanie: małe opakowanie jogurtu greckiego, morele, garść orzechów włoskich
przekąska: awokado z pomidorem i czosnkiem
obiad: kurczak kokosowy z pieczonymi warzywami, gruszka
przekąska: 2 łyżki masła migdałowego, seler naciowy
kolacja: sałatka z pieczonego indyka, szklanki ugotowanego pęczaku, pomidora, ogórka, rzodkiewki i sosu na bazie oliwy z oliwek
Niedziela
śniadanie: kawałek brownie z kaszy jaglanej, brzoskwinia, sałatka z ogórka i tuńczyka z sosem na bazie oliwy z oliwek
przekąska: borówka amerykańska
obiad: łosoś z grilla, grillowana cukinia, pieczony patat, sałata z sosem winegret, arbuz
przekąska: jabłko pieczone z orzechami włoskimi i cynamonem
kolacja: sałatka jarzynowa tradycyjna, kromka chleba orkiszowego
2 komentarze
Ania
Mam pytanie
Pszenica jest nie wskazana nawet po diecie i dla mnie to ok bo i tak nie jem niczego ci ja zawiera bo choruje na celiakie
Interesuje mnie jaka jest opinia na temat mak bezglutenowych np Schar uniwersalna lub mix?
Unikac czy uzywac?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Skład mąki Schar to: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar. Co najmniej kilka składników nie jest zalecanych na DPM. Z bezglutenowych można stosować gryczaną, jaglaną.