Jaja faszerowane warzywami
Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Kolejna propozycja urozmaicenia fazy 2. diety przyspieszającej metabolizm – przepis z „Książki kucharskiej” H. Pomroy.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, faza 2. Na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję.
Składniki:
- 3 jaja ugotowane na twardo,
- pół szklanki warzyw dozwolonych w 2. fazie, u mnie papryka i fasolka szparagowa, autorka poleca pieczarki, cebulę, kapustę,
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
- Jaja obrać, przekroić na połówki, usunąć żółtka.
- Jaja nadziać zmielonymi i doprawionymi warzywami.
Mój komentarz:
Jakoś do tej pory unikałam przepisów dla 2. fazy, w których wykorzystuje się tylko białka, bo nieco irytuje mnie fakt, że nie można w tej fazie jeść całych jaj i przyznam, że w czasie powtórek diety czasem je jem. Na szczęście znalazłam rozwiązanie, bo okazało się, że mam w domu amatora żółtek w postaci syna. Można je też np. dodać do sałatki czy pasty kanapkowej, którą przygotowujemy dla reszty domowników.