Kapusta z kurczakiem a la bigos
Danie fazy 1. Na obiad lub na kolację.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- kapusta kiszona – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- piersi z kurczaka (lub wędliny bez azotanów) – 240 g
- koncentrat pomidorowy do smaku (ja daję dużo)
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, inne ulubione przyprawy (bez cukru, mąki, chemicznych dodatków itp)
- Kapustę i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryła kapustę. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy, wkładamy liść laurowy (ok.3 listki), ziele angielskie (5 sztuk).
- Drugą cebulę kroimy drobno i ostrożnie zrumieniamy (bez tłuszczu) na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wrzucamy do gotującej się kapusty.
- Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, nie dolewając wody.
- Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, do której również dodajemy 3 listki laurowe i 5 ziel angielskich. Odcedzamy (wywar możemy zachować do innych dań fazy 1., możemy go też np. zamrozić), kroimy na małe kawałki. (Wędlinę kroimy na małe kawałkom dusimy chwilę na patelni z odrobiną wody lub bulionu, może też wziąć trochę wody z garnka z kapustą).
- Łączymy kapustę z kurczakiem, doprawiamy koncentratem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia.
Mój komentarz:
To smaczne danie, w którym dzięki kapuście nie odczuwamy braku tłuszczu.
Dodam jeszcze, że gotując kurczaka w wodzie po raz pierwszy myślałam, że to nie może się udać… Nic bardziej mylnego! Już w czasie gotowania roznosił się smakowity zapach, a domownicy pytali, co tak ładnie pachnie. Również już ugotowany miał naprawdę niezły smak dzięki dodatkowi liści laurowych i ziela angielskiego.