1

Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym

Nie oszukujmy się – takie klopsiki zanurzone w pomidorowym sosie każdy chętnie zje, dziecko czy dorosły. Smakują lepiej niż te w ikeowskich restauracjach i nie sposób się domyślić, że to danie dietetyczne, bez dodatku tłuszczu.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • 480 g mielonego chudego mięsa indyka lub kurczaka,
  • ok. 500 g warzyw (np. 200 g marchewki, 200 g brokuła, 100 g cukinii, może też mrożonka warzywna mieszana),
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, inne ulubione.

Sos do klopsików pomidorowy:

  • 800 g pomidorów krojonych (mogą być świeże lub z puszki)
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz.
  1. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy, a następnie miksujemy, lecz nie na papkę, ale tak aby zostały małe kawałeczki warzyw (to prostu lepiej wygląda w gotowych klopsikach).
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Warzywa mieszamy z mięsem, cebulą, posiekaną natką pietruszki. Dodajemy przyprawy do smaku.
  4. Formujemy w małe kulki i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160 stopni C z termoobiegiem lub w 180 stopniach bez termoobiegu. Powinny apetycznie się zrumienić.
  6. W międzyczasie robimy sos: w garnku zagotowujemy pomidory, doprawiamy odrobiną solą, pieprzem, ksylitolem.
  7. Na samym końcu dodajemy świeże zioła. Opcjonalnie można zmiksować sos, by był bardziej gładki.
  8. Upieczone klopsiki podajemy z sosem (sosu wychodzi bardzo dużo, do zdjęcia polałam je jedynie symbolicznie).

Mój komentarz:

Przepis podpatrzyłam na moim ulubionym blogu Madame Edith.

Domowe danie, typu komfort food i co ważne można w 1. fazie diety zjeść je z ryżem, makaronem czy kaszą. Na porcję wychodzi kilka klopsików, w zależności od ich wielkości. Idealne dla całej rodziny. Ja mam z tymi klopsikami taki problem, że natychmiast znikają i nic nie zostaje na kolejny dzień. Można więc od razu zrobić z podwójnej porcji, można je również zamrażać (klopsiki i sos osobno).