Klopsiki z kurczaka z papryką
Danie fazy 1, 2 lub 3. Na obiad, kolację, a w fazie 2. także jako przekąska.
4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- kawałek papryki drobno posiekany
- białko z jednego jaja
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz i inne, np. papryka, oregano, bazylia (wg gustu)
1. Pierś z kurczaka zmiksować (ja zrobiłam to w mikserze – dzbanku z obracającym się nożykiem)
2. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
3. Wykładać na blachę do pieczenia kulki za pomocą łyżeczki maczanej w zimnej wodzie (masa klei się).
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Autorka przepisu: siostra Beaty 🙂 (z moimi modyfikacjami)
Mój komentarz:
Rewelacja! Kurczak znów daje się jeść. Danie odpowiednie w każdej fazie, ale szczególnie polecam w fazie 2-iej, na posiłek główny z solidną porcją warzyw (można je też wrzucić do jakiegoś rosołku czy warzywnego kremu) lub na przekąskę z kawałkiem ogórka czy papryki. Szczególnie jako przekąska może się świetnie sprawdzić, jako alternatywa dla wędliny bez azotanów i wędzonego łososia.
Początkowo miałam obawy, czy mięso kurczaka da się tak łatwo zmiksować, ale dało się, bez najmniejszego problemu. Będę dalej eksperymentować z tym przepisem – z różnymi dodatkami można osiągnąć różne smaki (świeże zioła, curry, pieczarki itd)