Klopsiki z kurczaka z papryką

Danie fazy 1, 2 lub 3. Na obiad, kolację, a w fazie 2. także jako przekąska. 
4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • kawałek papryki drobno posiekany
  • białko z jednego jaja
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz i inne, np. papryka, oregano, bazylia (wg gustu)

1. Pierś z kurczaka zmiksować (ja zrobiłam to w mikserze – dzbanku z obracającym się nożykiem)
2. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
3. Wykładać na blachę do pieczenia kulki za pomocą łyżeczki maczanej w zimnej wodzie (masa klei się).
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Autorka przepisu: siostra Beaty 🙂 (z moimi modyfikacjami)

Mój komentarz:
Rewelacja! Kurczak znów daje się jeść. Danie odpowiednie w każdej fazie, ale szczególnie polecam w fazie 2-iej, na posiłek główny z solidną porcją warzyw (można je też wrzucić do jakiegoś rosołku czy warzywnego kremu) lub na przekąskę z kawałkiem ogórka czy papryki. Szczególnie jako przekąska może się świetnie sprawdzić, jako alternatywa dla wędliny bez azotanów i wędzonego łososia.
Początkowo miałam obawy, czy mięso kurczaka da się tak łatwo zmiksować, ale dało się, bez najmniejszego problemu. Będę dalej eksperymentować z tym przepisem – z różnymi dodatkami można osiągnąć różne smaki (świeże zioła, curry, pieczarki itd)

klopsiki_przed klopsiki_po klopsiki1