Krem z selera z krążkami cebuli

Jakiś czas temu gruchnęła wiadomość, że na liście produktów dozwolonych diety przyspieszającej metabolizm pojawił się seler korzeniowy i to we wszystkich fazach, nawet w fazie 2.! A to warzywko dość mięsiste i sycące, w sam raz na pure lub zupę krem. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy, jednak najbardziej sprawdzi się w fazie 2.  Składniki na kilka miseczek zupy. 

Składniki:

  • 2 duże korzenie selera (ok. 1 kg),
  • 1 duży por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 litry wywaru z włoszczyzny,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • natka lub koperek do dekoracji,
  • na krążki cebuli: cebula, odrobina soli i pieprzu
  1. Wywar doprowadzić do wrzenia.
  2. Następnie wrzucić do wywaru obranego i pokrojonego selera, pokrojonego pora, obrane ząbki czosnku.
  3. Gotować do miękkości warzyw.
  4. W międzyczasie przygotować krążki cebuli: rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Pokroić cebulę na plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Położyć na patelni, zmniejszyć ogień i smażyć, aż nie będą surowe (można też lekko podlać wodą, żeby przyspieszyć ten proces). Uważać, żeby nie przypalić, bo będzie gorzkie.
  5. Doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu posypać zieleniną i krążkami cebuli. 

Mój komentarz:
Jest to zdecydowanie propozycja dla wielbicieli selera w postaci korzenia – jeśli lubisz jego smak, z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest sycąca i może fajnie urozmaicić 2. fazę diety.

W fazie 3. można porcję  zupy polać oliwą z oliwek, posypać pestkami dyni/słonecznika/orzechami i uzyskać w ten sposób świetną przekąskę.