Leczo z kurczakiem

Aromatyczne leczo, dostosowane do zasad diety przyspieszającej metabolizm, które smakuje dokładnie tak samo jak niedietetyczne.

Danie fazy 1. oraz 3. diety przyspieszającej metabolizm. Na obiad lub kolację.
6 porcji dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • 720 g piersi kurczaka,
  • 2 cukinie lub żółte kabaczki,
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka pieczarek (opcjonalnie).
  • opakowanie 200 gram koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano, bazylia.

1. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj ze szklanką wody i zagotuj w dużym garnku.
2. W międzyczasie cukinię/kabaczka pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka z koncentratem.
3. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę oraz czosnek drobno, pieczarki w plasterki i również dorzuć do garnka.
4. Gotuj całość ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
5. Następnie dodaj do całości kurczaka pokrojonego w grubą kostkę i dopraw leczo przyprawami.
6. Gotuj aż kurczak się zetnie – ok. 7 minut.

Mój komentarz:
Pomysł na leczo z kurczakiem podsunęła mi jedna z czytelniczek bloga – dziękuję, bo jest pyszne. Pisała też, że leczo bez dodatku tłuszczu niczym nie różni się w smaku od leczo z tłuszczem i ja to potwierdzam, a to wszystko dzięki temu, że warzywa pływają w pomidorowym sosie. Danie będzie idealne również dla dzieci i w ogóle dla każdego, bo jest lekkie, zawiera chude mięso i dużo warzyw.
W fazie 1. do dania możemy dodać pół szklanki dozwolonych ziaren, np. brązowego ryżu. W fazie 3. – już tylko 1/4 szklanki dozwolonych ziaren oraz trochę oliwy z oliwek.