Przepisy

Lody kokosowo-kakaowe

Pyszne, orzeźwiające lody, bez nabiału, cukru, chemicznych dodatków – po prostu idealne.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3.  Jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego 400 g bez chemicznych dodatków (np. z Rossmanna),
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć),
  • szczypta soli.

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
2. Przelać masę do 4 miseczek. Mogą to być także 4 foremki na lody na patyku.
3. Chłodzić co najmniej 8 godzin. Warto wyjąć lody z zamrażalnika trochę wcześniej, aby odrobinę odtajały, bo zamarzają na kość (jeśli używamy foremek na lody na patyku – nie będzie to przeszkadzało).

Komentarz czytelniczki z Facebooka:
Jeżeli w czasie zamrażania parę razy się je zamiesza, do masy doda maleńką łyżeczkę czystego alkoholu (niewyczuwalna i chyba w takiej ilości obojętna dla metabolizmu) oraz całość ubije mikserem, to wychodzą puszyste.

Mój komentarz:
Dodatek większej ilości kakao sprawi, że lody będą bardziej intensywnie czekoladowe. Wg podanych przeze mnie proporcji uzyskują delikatny kokosowo-czekoladowy smak, który mi osobiście bardzo odpowiada.

Kakao można zastąpić kawą zbożową, uzyskamy wówczas kawowy smak. Można zamiast kakao dodać zmiksowane jagody lub maliny, tylko wówczas lody nie będą nadawały się na przekąskę (na przekąski w 3. fazie nie jemy owoców) – mogą być deserem po posiłku głównym.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *