Makaron z sosem tuńczykowym
To danie z gatunku ekspresowych, do zrobienia w 20 minut. Przepis znam od bardzo dawna i robię taki makaron zawsze, gdy mam mało czasu na ugotowanie obiadu.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję – można dowolnie zwielokrotnić.
Składniki na 1 porcję:
- szklanka makaronu orkiszowego lub gryczanego,
- 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (waga po odsączeniu),
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, oregano, cząber,
- zielenina do posypania: szczypiorek, natka lub bazylia.
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na kilku łyżkach wody.
- Dodać do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę mieszając.
- Dodać do całości tuńczyka rozdrobnionego widelcem oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z pół szklanki wody.
- Zagotować całość, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Podawać z makaronem, posypany zieleniną.
Mój komentarz:
To danie z gatunku ekspresowych, do zrobienia w 20 minut. Przepis znam od bardzo dawna i robię zawsze, gdy mam mało czasu na ugotowanie obiadu. Jedyna zmiana w związku z dietą to brak oliwy do podsmażenia cebuli, co nie jest zbyt wyczuwalne, ponieważ sos pomidorowy daje namiastkę „tłustości”.
Warto dołożyć jeszcze trochę warzyw, np. surówkę z ogórków, a jeśli makaron ma być jedzony na obiad – także owoc na deser.