Zasady diety

Metaboliczny Montignac – przepisy, jadłospis

Poprzednim razem opowiedziałam o zasadach nowej diety Metaboliczny Montignac, a tym razem zaproponuję trochę przepisów i jadłospis tygodniowy. 

Przy okazji dziękuję bardzo za Wasz odzew na nową dietę i wiele miłych wiadomości – wszystko wskazuje na to, że Montignac w metabolicznym wydaniu będzie hitem. Dlatego też pracuję już nad płatną wersją jadłospisu z różnymi praktycznymi dodatkami.

 ➡ Pakiet Metaboliczny Montignac już w sprzedaży ⬅

Można powiedzieć, że przepisami nowej diety mogę sypać jak z rękawa, bo mam ogrom materiałów, jak i doświadczeń własnych. Co prawda wycofanie nabiału ciut skomplikowało sprawę (klasyczny Montignac wykorzystuje go w przepisach), jednak i bez niego mamy do wyboru mnóstwo świetnych przepisów!

Przedstawiam w pierwszej kolejności przepisy inspirowane książką “Karuzela smaków” Anny Poloczek, która swego czasu prowadziła popularne forum montignakowe. Nie wszystkie przepisy wykorzystuję jadłospisie – zamieszczam ich ciut więcej.
Zamieszczam też informacje, jak wykorzystać te nowe przepisy na Diecie Przyspieszającej Metabolizm.

W proponowanym jadłospisie wykorzystuję też przepisy z bloga – zdecydowaną większość można spokojnie wpleść w Metabolicznego Montignaca. 

Zwróćcie też uwagę, że wiele tradycyjnych przepisów można dopasować do Montignaca – usuwając z nich tłuszcz (np. zupa fasolowa) lub węglowodany (np. gołąbki).

Metaboliczny Montignac – przepisy

Zupa fasolowa
Zupa pomidorowa z cukinią
Kurczak w sosie grzybowym
Gołąbki
Kotleciki mięsno – warzywne
Szaszłyki drobiowe
Ryba z warzywami
Papryka faszerowana
Jaja faszerowane pastą tuńczykową
Frittata z warzywami
Ratatouille
Omlet z pieczarkami
Sos ziołowy do ryb i mięs
Pasta z zielonego groszku
Chleb pita

Zupa fasolowa 

Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)

  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej (suchej)
  • 1/2 szklanki fasoli białej (suchej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  1. Dzień przed gotowaniem zupy fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
  2. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy dokładnie, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
  3. Do miękkiej fasoli dodajemy przyprawy, skórkę z limonki, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 2-3 minuty, aż koncentrat dobrze się rozpuści. Do zupy dodajemy warzywa: paprykę, cukinię i pora.
  4. Doprowadzamy zupę do wrzenia, ale nie gotujemy zbyt długo, bo warzywa mają pozostać chrupiące i dobrze wyczuwalne w zupie.
  5. Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa pomidorowa z cukinią

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów lub taka sama ilość pomidorów z puszki
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  1. Pomidory nacinamy (tylko skórkę), wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przelewamy pomidory bardzo zimną woda i ściągamy skórkę. Pomidory miksujemy blenderem.
  2. Czosnek siekamy na drobne kawałeczki. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w julienne (cieniutkie słupki). Pomidory przekładamy do garnka.
  3. Dolewamy około 2 szklanek wody, oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i posiekaną drobno bazylię. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.
  4. Do zupy dodajemy cukinię i na małym ogniu gotujemy do czasu, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kurczak w sosie grzybowym

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 20 dag świeżych grzybów (dowolnych)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

MARYNATA:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, curry, granulowanego czosnku, soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Filety kroimy w paski, zalewamy marynatą. Grzyby dokładnie czyścimy. Mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na kawałki.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łyżkę marynaty rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy grzyby, chwilę obsmażamy i zalewamy szklanką wody. Dusimy grzyby do miękkości.
  3. Gdy sos, w którym dusiły się grzyby, zredukuje się, dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy czając do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią kurczaka wraz z marynatą.
  5. Smażymy na dużym ogniu aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.
  6. Na talerz wykładamy sos grzybowy i kurczaka. Dekorujemy zieloną pietruszką.

Gołąbki

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 40 dag mięsa drobiowego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały przecier pomidorowy (80 ml)
  • 200 ml śmietanki kokosowej (lub gęstej części mleczka kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  1. Mięso kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większego garnka. Do mięsa dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę i pieczarki. Wszystko podsmażamy do zrumienienia, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę żeby płyn odparował.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty (od strony głąba) odcinamy plaster około 2-3 cm, aby łatwo było rozdzielić liście. Rozdzielamy liście. Do gotującej się wody wkładamy po 3 – 4 liście na 2 — 3 minuty. Liście kapusty dobrze odsączamy na sicie.
  3. Mięso, pieczarki i cebulę mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Liście kapusty rozkładamy na desce. Delikatnie ścinamy z liścia białe zgrubienie, aby łatwiej można było zawinąć gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, przykrywamy pokrywką i zapiekamy przez godzinę w piekarniku.
  5. Przecier pomidorowy mieszamy dokładnie ze śmietanką i czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Wlewamy sos do naczynia z gołąbkami pod koniec pieczenia i zapiekamy – już bez przykrycia – przez ok. 15 minut.

Kotleciki mięsno-warzywne

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki ugotowanego posiekanego kalafiora
  • 1/2 szklanki ugotowanego posiekanego brokuła
  • 1 jajo
  • pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • olej roślinny do smażenia
  1. Kalafior i brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzany i studzimy.
  2. Wystudzone warzywa siekamy na drobne kawałki.
  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  4. Do mielonego mięsa dodajemy paprykę, kalafior i brokuła. Dodajemy przyprawy i jajko. Masę dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki.
  5. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki do zrumienienia, z obu stron.

Szaszłyki drobiowe

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia
  • kilka małych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sosu tamari (dowolnie)
  • sól
  • pieprz
  1. Oliwę, roztarty ząbek czosnku, słodką paprykę, sól, pieprz i tamari mieszamy.
  2. Kurczaka kroimy na dużą kostkę. Do mieszanki przypraw wkładamy mięso.
  3. Papryki i cukinię kroimy na dużą kostkę. Na drewniane szpikulce nabijamy na przemian warzywa, mięso i pieczarki.
  4. Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż mięso i brzegi papryki będą zrumienione.

Ryba z warzywami

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 3 filety rybne dowolne
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 por (tylko biała część)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (można zastąpić innymi świeżymi ziołami)
  • oliwa
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • dowolne przyprawy
  1. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona.
  2. Paprykę i marchewkę kroimy w paski.
  3. Por i cukinię w plasterki.
  4. Pokrojone warzywa układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Warzywa przyprawiamy. Na warzywach układamy rybę, doprawiamy do smaku. Rybę skrapiamy oliwą i układamy na wierzchu gałązki świeżych ziół. Folię szczelnie zawijamy.
  5. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie można otworzyć folię i jeszcze przez 5 minut zapiekać rybę pod górną grzałką, aż się zrumieni, ale nie jest to konieczne.
  6. Przed podaniem usuwamy gałązki ziół, które zapiekały się z rybą i posypujemy rybę świeżymi ziołami. Każdy kawałek ryby pieczemy jako oddzielną porcję.

Papryka faszerowana

Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)

  • 4 duże papryki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • 2 —3 grzyby (można użyć pieczarek, grzybów leśnych albo chińskich grzybów mun)
  • 2 – 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 czerwonej papryczki chili odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  1. Ryż gotujemy na pół twardo, odcedzamy.
  2. Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gniazda nasienne.
  3. Z papryczki chili usuwamy nasiona i papryczkę bardzo drobno siekamy.
  4. Dymkę ze szczypiorkiem i namoczone grzyby siekamy i dusimy na odrobinie oliwy, całość łączymy z ryżem, papryczką i odsączoną rybą.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napełniamy papryki.
  6. Wkładamy na kilka minut do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej, żeby farsz był ciepły.

Jajka faszerowane pastą tuńczykowa

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  1. Jajka gotujemy na twardo, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne jajka obieramy ze skorupek.
  2. Przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
  3. Do żółtek dodajemy tuńczyka i majonez. Miksujemy  blenderem lub ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy natkę i chili. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Pastę przekładamy do szprycy. Przy użyciu końcówki w kształcie gwiazdki, wyciskamy farsz na połówki białek. Jeżeli nie posiadamy szprycy z ozdobną końcówka nakładamy farsz łyżeczką.

Frittata z warzywami

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 6 dużych jaj
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 8 listków świeżej bazylii
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę.
  2. Fasolkę tniemy na kawałki około 2 cm – krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie.
  3. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy plasterki cukinii, obsmażamy przez 2-3 minuty.
  4. Jajka lekko ubijamy w misce trzepaczką na jednolitą masę, dodajemy bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę jajeczną, smażymy przez chwilę, aż masa częściowo się zetnie.
  6. Na lekko ściętą masę rozkładamy cebulę, cukinię, paprykę i fasolkę. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Kiedy spód będzie rumiany wstawiamy patelnię (musi mieć metalową rączkę, nie plastikową) na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, do chwili aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
  7. Podajemy na gorąco posypaną posiekanymi listkami bazylii.
  8. Jeżeli nie dysponujemy patelnią, której można używać w piekarniku pod koniec smażenia przykrywamy frittatę pokrywką do chwili całkowitego ścięcia się masy jajecznej.

Ratatouille

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 2 średnie bakłażany ze skórką
  • 1 młoda cukinia ze skórką
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 6 dojrzałych miękkich pomidorów (jeżeli nie ma ładnych soczystych pomidorów możemy użyć pomidorów w puszce)
  • 3 ząbki czosnku
  • olej roślinny do smażenia
  1. Bakłażany i cukinię kroimy w dużą kostkę (jeżeli cukinia jest bardzo dojrzała i ma dużo nasion, nasiona usuwamy). Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kawałki.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulkę i smażymy aż się będzie lekko szkląca. Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory, sól i pieprz. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut.
  3. W drugim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cały ząbek czosnku, paprykę i smażymy 5 minut. Czosnek wyrzucamy, garnek przykrywamy i dusimy 20 minut.
  4. Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy bakłażany po 5 minut z każdej strony, odsączany z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni obsmażamy z dwóch stron cukinię i odsączamy ja na ręcznikiem papierowym.
  5. Do garnka z pomidorami dorzucamy paprykę, bakłażany i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko podgrzewamy. Można również po połączeniu wszystkich składników włożyć ratatouillę  do żaroodpornego naczynia i zapiec przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6.  Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonych mięs. Ratatouillę można kilkakrotnie odgrzewać, ale można również podawać jako zimną przystawkę.

Omlet z pieczarkami

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 3 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 200 ml  śmietanki kokosowej (lub gęstej części mleczka kokosowego)
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  1. Jajka wbijamy do miski i ubijamy w całości około 10 minut. Im dłużej ubijamy jajka tym lepszy i bardziej puszysty będzie omlet.
  2. Do jajek dodajemy śmietankę i jeszcze ubijamy przez chwilę, aż masa będzie jednolita.
  3. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  4. Na posmarowaną tłuszczem patelnię wylewamy omlet. Stawiamy na gaz i mieszamy delikatnie mieszamy, aż masa zacznie się ścinać. Przestajemy mieszać i wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika.
  5. W czasie gdy omlet się piecze kroimy pieczarki na grube plastry i podsmażamy na oliwie. Gdy omlet się zetnie całkowicie wyjmujemy patelnię z pieca. Górę omletu posypujemy szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
  6. Omlet składamy na pół i zsuwany na talerz.
  7. Uwaga! Pamiętajmy aby przygotowywać omlet na patelni, którą można wkładać do piekarnika.
  8. Jeżeli nie mamy takiej patelni to wystarczy omlet przewrócić lub przykryć na moment pokrywką do chwili, aż góra omletu się zetnie.

Sos ziołowy do ryb i mięs

Posiłek tłuszczowy
(3. faza DPM)

  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • kilka liści świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  1. W moździerzu ucieramy ząbki czosnku z odrobiną soli. Gdy czosnek będzie dobrze roztarty, dodajemy bazylię, rozmaryn i lubczyk. Wszystko dokładnie na jednolita masę.
  2. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą.
  3. Sosem polewamy mięso lub ryby bezpośrednio przed podaniem.

Zioła możemy dowolnie dobierać w zależności od upodobań smakowych. Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki lub białym octem balsamicznym.

W przypadku gdy nie posiadamy moździerza można sos przygotować za pomocą blendera.

Pasta z zielonego groszku

Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)

  • 1 paczka mrożonego zielonego groszku
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  1. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Gdy będzie miękki (ale nie rozgotowany) odcedzany i wrzucamy do dużej miski. Zostawiamy 1/2 szklanki wody, w której gotował się groszek.
  3. Czosnek obieramy i siekamy na duże kawałki. Z bazylii obrywamy liście i rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
  4. Wszystko miksujemy blenderem. Pasta nie ma mieć idealnie gładkiej konsystencji, powinny być wyczuwalne małe kawałki groszku. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dolewamy odrobinę wody pozostawionej z gotowania groszku.
  5. Pastę solidnie doprawiamy solą j pieprzem do smaku. Doskonała do grzanek.

Chleb pita

Posiłek węglowodanowy
(1. faza DPM)

  • 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody
  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (np. Melvit)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
  1. Drożdże mieszamy z mąką, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość).
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy i formujemy rulon długości około 30 cm. Rulon dzielimy na osiem części. Każdą cześć wałkujemy na placuszek o średnicy około 15 cm. Placuszki zostawiamy schowane pod lnianą ściereczką na 30 minut, aby trochę podrosły.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut.
  4. Jeżeli chcemy żeby placki po upieczeniu były miękkie, to po wyjęciu wkładamy je do foliowej torebki, albo owijamy lnianą ściereczką.

Metaboliczny Montignac – przykładowy jadłospis

UWAGA: opcjonalnie 20-30 minut przed śniadaniem węglowodanowym można zjeść do 400 g owoców i wypić świeżo wyciskany sok grejpfrutowy.
Jeśli chcemy zjeść owoce/lub wypić sok grejpfrutowy przed śniadaniem tłuszczowym – należy odczekać godzinę.

T – posiłek tłuszczowy
W – posiłek węglowodanowy
podkreślenie: przepis podany powyżej
link: przepis z bloga, zaczerpnięty z Diety Przyspieszającej Metabolizm (nie trzeba trzymać się podanych ilości, w Montignacu ilość jest dowolna – jemy do syta)
Zupy podaję jako urozmaicenie menu – można je pominąć.

Poniedziałek

Śniadanie T: omlet z pieczarkami, pomidor, sałata

Obiad W: zupa fasolowa, makaron z sosem tuńczykowym, ogórki

Kolacja T: szaszłyki drobiowe, soczewica zielona, surówka z papryki czerwonej, ogórka i cebuli z oliwą i przyprawami

Wtorek

Śniadanie T: jajka na twardo, humus (z tego przepisu lub kupiony, np. w Lidlu, Biedronce), pomidory, papryka, ogórek

Obiad W: zupa fasolowa, papryka faszerowana, ogórki kiszone

Kolacja T: szaszłyki drobiowe, soczewica zielona, kapusta kiszona z cebulą, natką, oliwą i przyprawami

Środa

Śniadanie W: kanapki z chleba żytniego z pastą z zielonego groszku, pomidory, rzodkiewki

Obiad Tkotleciki mięsno-warzywne, surówka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą

Kolacja T: jajka na twardo, ratatouille

Czwartek 

Śniadanie W: kanapki z chleba żytniego z pastą z zielonego groszku, papryka, ogórki kiszone

Obiad Tkotleciki mięsno-warzywne, surówka z kapusty pekińskiej, pora, ogórka kiszonego i majonezu

Kolacja T: jajka na twardo, ratatouille

Piątek

Śniadanie W: ciasto marchwiowo-jabłkowe, seler naciowy lub ogórek

Obiad T: gołąbki, fasola szparagowa żółta

Kolacja T: jaja faszerowane pastą z tuńczyka, ogórek, rukola

Sobota

Śniadanie W: ciasto marchwiowo-jabłkowe, miks sałat, ogórki

Obiad T: zupa pomidorowa z cukinią, gołąbki, surówka z sałaty, ogórka, czerwonej cebuli i sosu winegret

Kolacja T: pierś kurczaka smażona na oleju, sałatka z pomidora, gotowanego kalafiora ze szczypiorkiem i z sosem z oliwy i majonezu

Niedziela

Śniadanie T: frittata z warzywami, miks sałat

Obiad W: papryka faszerowana, pomidor, fasola szparagowa zielona

Kolacja T: sałatka jarzynowa tradycyjna, podana na liściach cykorii

 

 ➡ Pakiet Metaboliczny Montignac już w sprzedaży ⬅

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

17 komentarzy

  • Ulka

    Świetna jest ta dieta, zaczęliśmy z mężem stosować od przysłowiowego poniedziałku 😉 – tak wyszło ..i bardzo nam się podoba. Mnie dlatego , że zasady są takie proste , naprawdę wiele potraw z Pani bloga na DPM można wykorzystać , mąż lepiej się czuje , bo w takich zestawieniach produktów jego żołądek mniej się męczy z trawieniem , a wręcz jest coraz łatwiej . Stosowałam jakiś czas temu DPM, ta wydaje się łatwiejsza 😉 , mam nadzieję, że efekty w chudnięciu osiągniemy . Super, że skomponowała Pani menu na cały tydzień , na pewno wykorzystam ! I czekam na więcej ciekawych informacji. Pozdrawiam !

  • ULKA

    Mam dwa pytania :
    1) czy wg zasad włączenie do posiłku tłuszczowego makaronu z groszku czy ciecierzycy będzie ok ?
    2) kiedy lub też czy można jeść orzechy i pestki, czy np.jako przekąskę ?
    Pozdrawiam 🙂

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Hej
    1) Chyba jednak za dużo mają węglowodanów, żeby jeść je do posiłków tłuszczowych, więc niestety nie. Polecam do tłuszczowych makaron konjac.
    2) Do posiłku tłuszczowego. Jako przekąska też OK, tylko nie po ani przez posiłkiem węglowodanowym (musi minąć 3 h).

  • Maria

    Dzień dobry, proszę o doprecyzowanie. 1.Makaron z groszku NIE do posiłku tłuszczowego. Ale z CIECORKI też? Czym można zatem zastąpić mięso (jako białko) ? Zostaje tylko jajko? Czy jednak cieciorka jest ok.
    2. Czy do posiłku tluszczowego:omlet z całego jajka można użyć jakiegokolwiek owocu? Lubię omlet na słodko. Pomyślałam o dodaniu mąki migdałowej jako spoiwa zamiast mąki tradycyjnej, ale owoc… Przydałby się :).
    3
    Mąka z zielonego groszku: chce się upewnić : nie należy jej traktować jako warzywa, tylko węglowodany, tak?
    Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi 🙂

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Dzień dobry:
    1. Wszelkie strączkowe (cieciorka, fasola itd. ) można jeść zarówno do posiłków tłuszczowych, jak i węglowodanowych (mają niskie IG). I tak, mogą one pełnić rolę białka. Makaron z groszku ma za wysokie IG, ale już makaron z cieciorki niskie. Ugotowany al dente jest dopuszczalny.
    2. Można dodać niewielką ilość owoców do posiłku tłuszczowego, np. garść malin czy borówki amerykańskiej. Mąka migdałowa – jak najbardziej jest OK.
    3. Tak, jako węglowodany.

    Pozdrawiam

  • Mela

    Dzień dobry, mam pytanie,
    zwykle jadam 2x dziennie. Czy moge zastoswać naprzemiennie, przyjmując zasadę dwóch posiłków dziennie: w jednym dniu dwa tłuszczowe, w drugim tłuszczowy i węglowodanowy?

  • Komentarz

    Mam pytanie, czy sami wybieramy kolejność posiłków? Np. PRZEZ CALY TYDZIEN ŚNIADANIE I KOLACJA TLUSZCZOWE A OBIAD WĘGLOWODANOWY.
    MAGDALENA

  • Agata

    Mam pytanie dotyczące chleba. Montignac zaleca 100% pełnoziarnisty (typ mąki 2000). Piekę taki, ale mocno się kruszy. Czy dodanie mąki żytniej chlebowej ( typ 720) w proporcji 1/3 do mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) mocno wpłynie na IG takiego chleba?

  • Agata

    Dziękuje za odpowiedz, to ślą mnie dobra informacja 🙂 Czyli można dodać mąka żytnia białą? Chleb nie musi być 100% pełnoziarnisty? Wystarczy np. zwykły żytni na zakwasie ?

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Mąka żytnia chlebowa nie jest tak dokładnie oczyszczona jak pszenna i ma niskie IG, więc chleb z niej jest OK (choć chyba trochę się zagolopowałam pisząc, że żytna ma niższe IG niż orkiszowa – tzn. typ 2000 na pewno, ale co do chlebowej, dosłownie nigdzie nie danych o dokładanym IG).

Skomentuj Ewa - SzybkaPrzemiana.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *