Muffinki śniadaniowe wytrawne

Kolejna propozycja na święta i nie tylko – muffinki jajeczne z warzywami. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Na śniadanie lub kolację. Ilość składników na 2 porcje. 

Składniki:

  • szklanka namoczonych płatków owsianych (lub innych ziaren dozwolonych w 3. fazie, np. szklanka ugotowanego pęczaku lub kaszy jęczmiennej),
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego dozwolonego tłuszczu),
  • szklanka posiekanej drobno papryki,
  • szklanka posiekanego drobno szpinaku,
  • mała cebula drobno posiekana,
  • płaska łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki bazylii lub oregano,
  • szczypta czosnku granulowanego.
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Jaja wbić do miski, dodać przyprawy i roztrzepać.
  3. Wrzucić wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Masę nakładać do formy muffinkowej lub do papilotek (mogą być też kokilki). Ja użyłam formy na 12 muffinów, ale zapełniłam tylko 9 z nich.
  5. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Są gotowe w momencie, gdy są dobrze ścięte, a ich wiech jest lekko przyrumieniony.

Mój komentarz: 
Inspiracją dla tego przepisu były muffinki jajeczne z Kwestii Smaku. Przerobiłam je na fazę 3. diety przyspieszającej metabolizm, m.in. poprzez dodanie płatków owsianych. Tak naprawdę można wykorzystać dowolne warzywa dozwolone w 3. fazie, np. cukinię, pora, jarmuż, szczypiorek itd. Dla lepszego efektu wizualnego można dodać papryki w różnych kolorach. Dobrze się mrożą. Z podanych składników wyszło mi 9 średnich muffinków, a więc na jeden posiłek przysługuje mi połowa tej porcji. Do takiego śniadania powinno się zjeść jeszcze szklankę warzyw (lub więcej) i owoc.