Muffinki śniadaniowe wytrawne
Kolejna propozycja na święta i nie tylko – muffinki jajeczne z warzywami.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Na śniadanie lub kolację. Ilość składników na 2 porcje.
Składniki:
- szklanka namoczonych płatków owsianych (lub innych ziaren dozwolonych w 3. fazie, np. szklanka ugotowanego pęczaku lub kaszy jęczmiennej),
- 2 jaja,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego dozwolonego tłuszczu),
- szklanka posiekanej drobno papryki,
- szklanka posiekanego drobno szpinaku,
- mała cebula drobno posiekana,
- płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki bazylii lub oregano,
- szczypta czosnku granulowanego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Jaja wbić do miski, dodać przyprawy i roztrzepać.
- Wrzucić wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Masę nakładać do formy muffinkowej lub do papilotek (mogą być też kokilki). Ja użyłam formy na 12 muffinów, ale zapełniłam tylko 9 z nich.
- Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Są gotowe w momencie, gdy są dobrze ścięte, a ich wiech jest lekko przyrumieniony.
Mój komentarz:
Inspiracją dla tego przepisu były muffinki jajeczne z Kwestii Smaku. Przerobiłam je na fazę 3. diety przyspieszającej metabolizm, m.in. poprzez dodanie płatków owsianych. Tak naprawdę można wykorzystać dowolne warzywa dozwolone w 3. fazie, np. cukinię, pora, jarmuż, szczypiorek itd. Dla lepszego efektu wizualnego można dodać papryki w różnych kolorach. Dobrze się mrożą. Z podanych składników wyszło mi 9 średnich muffinków, a więc na jeden posiłek przysługuje mi połowa tej porcji. Do takiego śniadania powinno się zjeść jeszcze szklankę warzyw (lub więcej) i owoc.