Produkty

Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm

Obniża poziom cukru we krwi, a także cholesterol, pomaga spalać tłuszcz, detoksykuje – takie to cuda czyni ocet jabłkowy. Jest też kilka badań potwierdzających jego działanie antynowotworowe. 

Tak niepozorny, prosty produkt jest naładowany składnikami odżywczymi – jest bogaty w bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy, pektyny oraz kwasy – mlekowy, cytrynowy i octowy.

Ocet jabłkowy zaskakuje listą swoich potwierdzonych właściwości:

  • Przyspiesza metabolizm i pomaga w utracie wagi –  jest polecany przez autorkę diety przyspieszającej metabolizm
  • Pomaga zwalczać insulinooporność i obniża stężenie glukozy we krwi
  • Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza wysokie ciśnienie krwi
  • Pomaga w detoksykacji organizmu
  • Zwalcza grzyby, w tym candida
  • Sprzyja powstawaniu przyjaznej mikroflory
  • Zmniejsza bóle stawów i bóle związane z dną moczanową

Jak stosować ocet jabłkowy?

  • Jako napój w celach zdrowotnych: 2 łyżki octu jabłkowego wymieszać ze szklanką wody. Pić raz dziennie.
  • Jako podkręcający smak dodatek do sałatek, sosów sałatkowych, marynat do mięsa i ryb. Na diecie przyspieszającej metabolizm można go stosować w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych.

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

Niestety, przezroczysty ocet jabłkowy z supermarketu nie będzie miał wymienionych wyżej właściwości (za to idealnie spełni rolę „ekologicznego” środka do sprzątania i czyszczenia).

Pełnowartościowy ocet jest naturalnie mętny, niefiltrowany, najlepiej z jabłek z upraw ekologicznych. Można go też bez problemu zrobić samodzielnie (przepis poniżej).

Na rynku jest też kilka marek, które warto wziąć pod uwagę. Butelka 700 ml kosztuje ok. 13-15 zł, a wystarczy na bardzo długo, bo tego rodzaju produktu używa się w niewielkich ilościach.

  1. Ocet jabłkowy BIO, Bio Voelkel, 750 ml / 12,92 zł
  2. Ocet jabłkowy BIO, Bio Food, 700 ml / 15,13 zł

Ocet jabłkowy – przepis

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 5 łyżeczek miodu lub cukru,
  • 1,5 l wody.

Oraz: szklane naczynie, gaza lub ściereczka do przykrycia.

  1. Naczynie dokładnie wymyj i wyparz.
  2. Dokładnie umyte i pokrojone jabłka (i/lub skórki i ogryzki) wrzuć do naczynia. Zostaw kilka centymetrów wolnego od górnej krawędzi naczynia (fermentujące owoce podniosą się).
  3. Do przegotowanej wody dodaj cukier – im słodsze owoce tym mniej potrzeba cukru.
  4. Zalej jabłka wodą z cukrem/miodem. Owoce nie powinny wystawać z wody (można je obciążyć np. talerzykiem, ale tak był nie ograniczał dostępu powietrza) – w przeciwnym razie zaczną pleśnieć i zepsują cały ocet.
  5. Przykryj naczynie ściereczką lub gazą i owiń gumką lib sznurkiem, aby muszki nie dostały się do środka.
  6. Odstaw w ciepłe (temperatura pokojowa) i zacienione miejsce na 2 do 4 tygodni. Przez pierwsze 2 tygodnie mieszaj owoce drewnianą łyżką. Im w pomieszczeniu jest cieplej, tym szybciej ocet będzie gotowy. Będzie to można poznać po charakterystycznym zapachu octu (wcześniej będzie czuć alkohol) oraz po tym, że woda przestanie się pienić.
  7. Po tym czasie przecedź jabłka i przelej ocet przez gazę do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w lodówce kilka tygodni (z czasem będzie stawał się kwaśniejszy).
image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *