
Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm
Obniża poziom cukru we krwi, a także cholesterol, pomaga spalać tłuszcz, detoksykuje – takie to cuda czyni ocet jabłkowy. Jest też kilka badań potwierdzających jego działanie antynowotworowe.
Tak niepozorny, prosty produkt jest naładowany składnikami odżywczymi – jest bogaty w bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy, pektyny oraz kwasy – mlekowy, cytrynowy i octowy.
Ocet jabłkowy zaskakuje listą swoich potwierdzonych właściwości:
- Przyspiesza metabolizm i pomaga w utracie wagi – jest polecany przez autorkę diety przyspieszającej metabolizm
- Pomaga zwalczać insulinooporność i obniża stężenie glukozy we krwi
- Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza wysokie ciśnienie krwi
- Pomaga w detoksykacji organizmu
- Zwalcza grzyby, w tym candida
- Sprzyja powstawaniu przyjaznej mikroflory
- Zmniejsza bóle stawów i bóle związane z dną moczanową
Jak stosować ocet jabłkowy?
- Jako napój w celach zdrowotnych: 2 łyżki octu jabłkowego wymieszać ze szklanką wody. Pić raz dziennie.
- Jako podkręcający smak dodatek do sałatek, sosów sałatkowych, marynat do mięsa i ryb. Na diecie przyspieszającej metabolizm można go stosować w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych.
Jaki ocet jabłkowy wybrać?
Niestety, przezroczysty ocet jabłkowy z supermarketu nie będzie miał wymienionych wyżej właściwości (za to idealnie spełni rolę „ekologicznego” środka do sprzątania i czyszczenia).
Pełnowartościowy ocet jest naturalnie mętny, niefiltrowany, najlepiej z jabłek z upraw ekologicznych. Można go też bez problemu zrobić samodzielnie (przepis poniżej).
Na rynku jest też kilka marek, które warto wziąć pod uwagę. Butelka 700 ml kosztuje ok. 13-15 zł, a wystarczy na bardzo długo, bo tego rodzaju produktu używa się w niewielkich ilościach.
Ocet jabłkowy – przepis
- 1,5 kg kwaśnych jabłek,
- 5 łyżeczek miodu lub cukru,
- 1,5 l wody.
Oraz: szklane naczynie, gaza lub ściereczka do przykrycia.
- Naczynie dokładnie wymyj i wyparz.
- Dokładnie umyte i pokrojone jabłka (i/lub skórki i ogryzki) wrzuć do naczynia. Zostaw kilka centymetrów wolnego od górnej krawędzi naczynia (fermentujące owoce podniosą się).
- Do przegotowanej wody dodaj cukier – im słodsze owoce tym mniej potrzeba cukru.
- Zalej jabłka wodą z cukrem/miodem. Owoce nie powinny wystawać z wody (można je obciążyć np. talerzykiem, ale tak był nie ograniczał dostępu powietrza) – w przeciwnym razie zaczną pleśnieć i zepsują cały ocet.
- Przykryj naczynie ściereczką lub gazą i owiń gumką lib sznurkiem, aby muszki nie dostały się do środka.
- Odstaw w ciepłe (temperatura pokojowa) i zacienione miejsce na 2 do 4 tygodni. Przez pierwsze 2 tygodnie mieszaj owoce drewnianą łyżką. Im w pomieszczeniu jest cieplej, tym szybciej ocet będzie gotowy. Będzie to można poznać po charakterystycznym zapachu octu (wcześniej będzie czuć alkohol) oraz po tym, że woda przestanie się pienić.
- Po tym czasie przecedź jabłka i przelej ocet przez gazę do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w lodówce kilka tygodni (z czasem będzie stawał się kwaśniejszy).


2 komentarze
Anna Sz
Ewo, a ocet jabłkowy z Rossmanna enerBiO się nada?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, jest OK.