
Pobudzająca herbata z kurkumą (zamiast kawy)
Ta prosta w przygotowaniu herbatka z kurkumą i imbirem może z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i poprawia krążenie. Ma ciekawy, “orientalny” smak. Po prostu idealna na chłodniejsze dni.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Można pić w każdej fazie diety, bez ograniczeń ilościowych.
Składniki na 2 kubki herbaty:
- 1 łyżka drobno startego świeżego korzenia imbiru,
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
- mała szczypta pieprzu cayenne (chili) lub więcej – do smaku,
- 600 ml gorącej wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki ksylitolu lub więcej do smaku (poza dietą – 2 łyżeczki niepasteryzowanego miodu).
- Zagotowujemy wodę.
- W czajniczka (lub do dowolnego naczynia z przykryciem) wkładamy starty imbir, kurkumę, pieprz cayenne i ksylitol.
- Zalewany całość gorącą wodą (nie wrzątkiem), mieszamy do rozpuszczenia ksylitolu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia.
- Po 10 minutach można herbatkę przecedzić (nie jest to konieczne, bo składniki i tak opadną na dno).
- Przelewamy do kubków lub odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej z sokiem cytryny. (Jeśli pijemy herbatkę poza dietą, jest to też moment posłodzenia miodem).
Mój komentarz:
Ten rewelacyjny przepis znalazłam w książce “Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Hemsley (swoją drogą, ta pozycja to niesamowite źródło inspiracji, jeśli chodzi o ciekawe, oryginalne, zdrowe dania).
Herbatka ma ciekawy i dość delikatny smak, chyba że bardziej szczodrze dosypiemy pieprzu cayenne – wówczas będzie lekko szczypać w język. Wielbiciele chili i pikantnych smaków pokochają ten napój!
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, oddaję głos autorkom:
“Kurkuma oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest dobra na infekcje wirusowe i bakteryjne. Pieprz cayenne wspomaga trawienie, usuwa zatory żylne i poprawia krążenie, dzięki czemu organizm może w pełni wykorzystać lecznicze właściwości kurkumy.” W sezonie infekcji i przeziębień – idealna propozycja!


2 komentarze
anna
Po co ksylitol ? Czy rzeczywiście większość dorosłych słodzi herbate, kawę c=lub ziółka ? Z mojego doświadczenia wynika, że tak nie jest. Moje znajome, które są w trakcie DPM ( obecnie już 8 osób), ani w trakcie diety ani przed nią nigdy nie dosładzały i nie dosładzają żadnych napojów. Ja w okresie letnim przygotowuję nie herbatę lecz napój imbirowy. Do blendera kielichowego wlewam przegotowaną wodę, dodaje kawałki imbiru oraz plasterki cytryny ( usuwam skórkę i pestki). Po zmiksowaniu przelewam całość do 2 dzbanków , do kadego z nich dodaje trochę kurkumy. W dzbanku przeznaczonym dla męża i ewentualnie dzieci napój dosładzam miodem. Dla siebie nie. Chyba taki napój może byc przydatny w czasie DPM ?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Ksylitol można pominąć oczywiście. Ja też niczego nie słodzę. Jest to opcja dla chętnych.
Tak, można pić taki napój z imbiru i cytryny w każdej fazie DMP.