Pomidory długo pieczone
Powolne pieczenie pomidorów to doskonały pomysł – wydobywa z nich słodycz i aromat.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. (bez ograniczeń) oraz w wersji z oliwą z oliwek w fazie 3 (wówczas należy doliczyć oliwę do porcji tłuszczów w danym posiłku).
Składniki:
- 12 podłużnych pomidorów, najlepsze będą paprykowe lub lima, ja użyłam śliwkowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (tylko dla fazy 3.),
- 2 gałązki tymianku,
- sól, pieprz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Pomidory umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połowę i ułóż rozcięciem go góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop pomidory octem balsamicznym, oliwą (jeśli mają być dla 3. fazy), posyp listkami tymianku oderwanymi z gałązek, oprósz solą i pieprzem.
- Wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
- Upieczone pomidory można zamrozić lub przechowywać: faza 1.: do 2-3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku, najlepiej ceramicznym; faza 3.: włożyć do słoika razem z czosnkiem, zalać oliwą z oliwek, przechowywać do tygodnia.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak, zwyciężczyni ostatniej edycji Masterchefa (tak przy okazji, uwielbiam Dominikę oraz jej przepisy). Powolne pieczenie pomidorów to doskonały pomysł – wydobywa z nich słodycz i aromat. Bardzo polecam jako dodatek do dań, np. w 1. fazie do filetu z kurczaka pieczonego w folii, a fazie 3. do kanapki z chleba esseńskiego i humusu lub do jajka na twardo.