Tarta owsiano-migdałowa z owocami
Śniadaniowe ciasto na bogato – same zdrowe składniki! Można jeść z czystym sumieniem, bo składa się głównie płatków owsianych, migdałów, ksylitolu, batatów i owoców. Na dodatek jest łatwe i szybkie do zrobienia.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 10 porcji. Na śniadanie.
Składniki na spód:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka płatków migdałów lub całych migdałów (mogą być obrane lub nie),
- 3 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu na spód cynamonowy lub czubata łyżka kakao na spód czekoladowy,
- 1 ugotowany batat (ok. 500 g),
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- 2 łyżki mąki owsianej lub mąki z tapioki.
Składniki na nadzienie:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ¼ szklanki płatków migdałów lub posiekanych migdałów,
- ¼ szklanki pestek dyni lub słonecznika,
- 1 szklanka mrożonych owoców, np. wiśni, malin, jagód, borówki amerykańskiej lub jeżyn,
- 2 łyżki ksylitolu,
- ¼ szklanki mleka kokosowego.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Małą tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i miksować przez kilka minut na gładkie ciasto (można też zrobić to za pomocą blendera).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.
- Składniki na nadzienie włożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając.
- Piec jeszcze 15 minut.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel i oczywiście został przeze mnie dopasowany do diety przyspieszającej metabolizm. Tarta jest łatwa do wykonania i – jeśli mamy już ugotowany batat – także szybka do wykonania. Naprawdę trudno przy niej coś sknocić.
Jest to po prostu w 100% zdrowe ciasto – wystarczy spojrzeć na składniki. Spód tak naprawdę nie przypomina ciasta, ponieważ jest wilgotny, kremowy i… kleisty w pozytywnym tego słowa znaczeniu, bo rozpływa się w ustach. Jego smak jest cynamonowy i to dość intensywnie, jednak intuicja podpowiada mi, że może nawet lepszy będzie czekoladowy, dlatego zaproponowałam w przepisie opcję czekoladową.
Nadzienie jest dość sypkie, ale po nocy spędzonej w lodówce robi się bardziej zwarte. W ogóle po schłodzeniu ciasto tężeje.
To naprawdę wypasione śniadanie w fazie 3., przy czym spokojnie można dołożyć normalną porcję owoców (w jednej porcji ciasta jest ich tylko 1/10 szklanki, więc tyle co nic). Generalnie zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym pomysłem dorzucić do ciasta więcej owców, ale to już kwestia kolejnych eksperymentów, na razie robiłam je tylko raz.
2 komentarze
Karolina
Właśnie piecze się w piekarniku spód to tarty… Trochę pracy wymaga zbledowanie tej masy, jest dość gęsta. Za to nadzienie jest pyszne! Nie mogę się doczekać.
Nie ma nic lepszego po fazie 2. niż słodkie ciastko
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
O tak, jest pyszna 🙂 Fakt, że po 2. fazie wszystko smakuje niebiańsko ;p