Owsiane mini tortille
Tortille składające się wyłącznie z mąki owsianej, soli i wody mogą stanowić ciekawe urozmaicenie 1. i 3. fazy. Można je jeść jako pieczywo.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 1. i 3. fazie. Składniki na 4 porcje w fazie 1. i 8 porcji w fazie 3.
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki ciepłej wody.
- Do mąki z solą stopniowo wlewać wodę, jednocześnie mieszając ciasto widelcem.
- Wyrobić ciasto dłońmi, dodając ok. 1/4 szklanki wody lub ciut więcej, gdyby było zbyt twarde. Ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do plasteliny.
- Podzielić na 8 części, uformować z nich kule, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 10 minut. Ja je dodatkowo schłodziłam w lodówce.
- Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm – tak zaleca autorka przepisu i tak u niej to wygląda. Moje ciasto nie dało się aż tak cienko rozwałkować, być może zależy to od rodzaju mąki, a być może autorka obficie posypywała stolnicę mąką, czego ja nie chciałam robić, żeby nie przekroczyć ilości 2 szklanek mąki. Ostatecznie rozwałkowałam ciasto na mniejsze części i wykrawałam szklanką mini tortille. Są grubsze niż tradycyjne tortille.
- Tortille smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 2-3 minuty.
- Upieczone placki przekładać na talerz i przykrywać ściereczką.
Przepis pochodzi ze strony smakolykialergika.pl.
Mój komentarz:
Zamiast dużych ośmiu tortilli zrobiłam wiele małych (więcej niż widać na zdjęciu), jednak ilość nie ma znaczenia: po prostu podziel upieczone tortille na 4 części – 1/4 całości to jedna porcja dla fazy 1., a 1/8 całości to porcja dla fazy 3.
Zazwyczaj mielę płatki owsiane, ale tym razem po raz pierwszy w życiu kupiłam mąkę owsianą, wysokobiałkową marki Bio Planet (9,5 zł za 1 kg).
Tortille mają – a jakże by inaczej – intensywny owsiany smak i zyskują na smaku jedzone z dodatkami. W 1. fazie można je jeść np. z sosem mięsno-pomidorowym i nie widzę przeciwwskazań, żeby podawać je na słodko na śniadanie, np. oprószone ksylitolem i cynamonem, z owocami. W 3. fazie będą idealnie pasować do humusu, masła migdałowego czy innych 3-fazowych smarowideł.
6 komentarzy
Swistunka
Czy to danie wyjdzie na bazie mąki orkiszowa jest?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Powinno wyjść z orkiszową.
Ania
Zmieliłam płatki owsiane z płatkami gryczanymi 2/1, nie zmieliły się na mąkę ale wyszło pysznie 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dobrze wiedzieć, dzięki za informację.
Małgorzata
Taki mały livehack odnośnie wałkowania tortilli, żeby nie podsypywać mąką wystarczy wałkować między dwoma arkuszami papieru śniadaniowego, lub papieru do pieczenia. 😉
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dobry pomysł! Dzięki.